8 Μαρτίου 2015

Τι ζητούν οι απόστρατοι από τη νέα κυβέρνηση.

Απόλυτα κοστολογημένη και αιτιολογημένη η πρότασή τους

Έτοιμα νομοσχέδια παρουσίασαν οι απόστρατοι στο ΥΠΕΘΑ, προκειμένου η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί να... γίνει μέσα σε λίγες μέρες μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή.
Σημειώνεται πως οι συντάξεις των αποστράτων, όπως ρητά αναφέρεται, έχουν υποστεί μειώσεις έως και 68%, τις μεγαλύτερες από όλες τις συντάξεις, ενώ το μισθολόγιο των στρατιωτικών είναι το μοναδικό ειδικό μισθολόγιο που περιλαμβάνει όλο το προσωπικό που υπηρετεί στον κλάδο (ΕΔ-ΣΑ), σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, που ανά κλάδο περιλαμβάνουν μόνο το ανώτατο εξειδικευμένο προσωπικό (δικαστικός κλάδος μόνο δικαστές - εισαγγελείς, όχι γραμματείς, επιμελητές, υπαλλήλους κ.λπ., νοσοκομεία μόνο γιατρούς, όχι νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό, οικονομικό κ.λπ.).

Και τώρα τι γίνεται;


Οι απόστρατοι ζητούν από το ΥΠΕΘΑ, πρώτον, να υπάρξει η πλήρης συμμόρφωση της διοίκησης με την απόφαση του ΣτΕ. Η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένη με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι απόστρατοι, η καθαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τα αναδρομικά 121.000 συνταξιούχων (ΕΔ και ΣΑ), που περιλαμβάνει το υπόλοιπο 50% από τη διόρθωση του μισθολογίου (από 1/8/2012 - 31/12/2014) και το 100% τριών (3) μηνών του 2015 (Ιαν.-Μαρ.), ανέρχεται σε 125,36 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία, οι απόστρατοι ζητούν να αποκατασταθεί το επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης ταξιάρχων, το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερη ρύθμιση και θα πρέπει να προβλεφθεί στη ρύθμιση το ποσό που αντιστοιχεί στο υπόψη επίδομα να γίνει 205 ευρώ. Η τρίτη νομοθετική παρέμβαση αφορά την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων, για την οποία οι απόστρατοι εκτιμούν πως η δαπάνη θα επιβαρύνει ετησίως τον Π/Υ κατά 5.800.000 ευρώ. Το τέταρτο αίτημα αφορά την πάγια θέση των Ενώσεων Α.Α. να μη συνυπολογίζεται η οικονομική ενίσχυση του ΕΚΟΕΜΣ-Ν-Α στη σύνταξη, αφού ο ΕΚΟΕΜ δεν είναι επικουρικό ή μετοχικό ταμείο, αλλά, σύμφωνα με τις αρχές της επαγγελματικής και γενικότερα της κοινωνικής αλληλεγγύης των γενεών, αποτελεί συνεισφορά μιας επαγγελματικής τάξης υπέρ των απομάχων της ίδιας τάξης και τα κύρια έσοδά του προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τους μετόχους και τους μερισματούχους των ΜΤ. Το κόστος αυτής της ρύθμισης δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ζητείται να μη συνυπολογίζεται το μέρισμα των ΜΤ στη σύνταξη και να εξαιρεθούν οι απόστρατοι από την παράγραφο Β3 του Ν. 4093/2012. Οι απόστρατοι θυμίζουν, μάλιστα (διά της πρότασής τους προς την κυβέρνηση), συνολικά στην πολιτεία ότι, αντίθετα με τα μεγάλα λόγια που ακούγονται, οι πράξεις δείχνουν πως δεν γίνεται εκτίμηση του γεγονότος ότι ο μέσος στρατιωτικός στα 25 χρόνια υπηρεσίας του έχει δουλέψει χρόνο ακόμα δέκα ετών δωρεάν, ενώ στο νέο ασφαλιστικό σύστημα από 1/1/2011, οι στρατιωτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν υπό προϋποθέσεις μόνο πέντε έτη διπλού συντάξιμου χρόνου, όταν στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναγνωρίζουν από επτά έως έντεκα έτη.

Πηγήstaratalogia.blogspot.gr/
          (ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 07/03/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου