Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ενώ η γερμανική αεροπορία βυθίζει το ένα μετά το άλλο τα ελληνικά πολεμικά και ιδίως μετά την βύθιση του αντιτορπιλικού «Ψαρά», το ΓΕΝ διατάσσει το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης» που βρισκόταν στη Σούδα να μην επαναπλεύσει στα Μέγαρα, αλλά να αποπλεύσει για την Αλεξάνδρεια.
Το αντιτορπιλικό «Ψαρά» δέχεται την Κυριακή του Πάσχα (20 Απριλίου) γερμανική αεροπορική επίθεση στον κόλπο των Μεγάρων. Το πλοίο πριν βυθιστεί καταρρίπτει τρία γερμανικά αεροσκάφη.
Οι επιζώντες, εκτός του Υπάρχου, ακολούθησαν τον Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Κώνστα στην Αλεξάνδρεια για να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Άξονα. Στην φωτογραφία εικονίζεται το αντιτορπιλικό «Ψαρά» τύπου Dardo (φωτ. αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).
Στην φωτογραφία δεξιά εικονίζεται το ομοίου τύπου (Dardo) αντιτορπιλικό «Ύδρα» (αρχείο Μεζεβίρη - Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού).
Βύθιση του αντιτορπιλικού «Θύελλα». Το αντιτορπιλικό «Θύελλα» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Παναγιώτη Δαμιράλη βυθίζεται ύστερα από αεροπορική επίθεση στη Βουλιαγμένη. Στο επιστολικό δελτάριο των Βαλκανικών Πολέμων εικονίζεται το αντιτορπιλικό «Θύελλα» (φωτ. αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).
Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλές φορές πολεμούσαν με τέτοιου είδους «αρχαία» πλοία.
Βυθίζεται στον Κορινθιακό Κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το πλωτό Νοσοκομείο «Ελληνίς», με Κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Χαρίλαο Ρεβίδη.
Στην φωτογραφία εικονίζεται το πλωτό νοσοκομείο «Ελληνίς».
Πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (Facebook Page)
Φωτογραφικό Υλικό από το αρχείο της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου