16 Δεκεμβρίου 2016

Τελετή Εγκαινίων Προσομοιωτή Διαρροής της Σχολής Ελέγχου Βλαβών.(Φωτογραφίες)

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας εγκαινίασε το νέο προσομοιωτή διαρροής της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαίδευσης Παλάσκας. 

Με αυτήν την ευκαιρία έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με την νέα ονομασία που θα φέρει η Σχολή Ελέγχου Βλαβών “Πλοίαρχος (Μ) Κωνσταντίνος Αράπης”, ο οποίος ήταν ο Αος μηχανικός του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, που έγινε διάσημο κατά τον Β' ΠΠ για τον επικό πλου από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αλεξάνδρεια χωρίς πλώρη.


Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ο τελευταίος επιζών του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ Γεώργιος Τασσάς, ο οποίος υπηρετούσε ως Ναύτης Μηχανικός, κατά την πρόσκρουση του πλοίου σε νάρκη, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας.

Όπως σημείωσε και στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΝ, με το νέο προσομοιωτή ενισχύεται σημαντικά η ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης των πληρωμάτων σε θέματα αντιμετώπισης διαρροής σε Πολεμικό Πλοίο, με σημαντικό προσδοκώμενο όφελος για την αύξηση της επιβιωσιμότητας μέσων και προσωπικού, σε συνθήκες μάχης ή ατυχήματος. 

Παράλληλα αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών, καθώς στον ήδη υφιστάμενο προσομοιωτή καταπολέμησης πυρκαγιάς και καπνού, προστίθεται ένας σύγχρονος προσομοιωτής διαρροής, σηματοδοτώντας τη μετεξέλιξη της Σχολής, σε ένα ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο για την ασφάλεια στη θάλασσα. 



Με την ενεργοποίηση του εν λόγω προσομοιωτή καταδεικνύονται απτά τα οφέλη της συνέργειας μεταξύ των φορέων της χώρας. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη σχεδίαση και το συντονισμό υλοποίησης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε συνεργασία με άλλες ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν την κατασκευή και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρείχε την αμέριστη αρωγή του, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση ενός άρτιου έργου, εντός χρονοδιαγράμματος, αποκλειστικά με εγχώριους πόρους και μέσα και με κόστος υποπολλαπλάσιο των εναλλακτικών επιλογών.



Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και μέσα του ΠΝ είναι στη διάθεση των φορέων της χώρας, με κύριους αποδέκτες τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και των συμμάχων χωρών για την εξυπηρέτηση των κοινών στόχων, επιδιώξεων και συμφερόντων.



Η Σχολή Ελέγχου Βλαβών θα φέρει εφεξής την επωνυμία “Πλοίαρχος (Μ) Κωνσταντίνος Αράπης”, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και αναγνώρισης των εξαίρετων πράξεων του Αου Μηχανικού του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ και στο πλαίσιο της ανάδειξης επιφανών προτύπων για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. 

Το κατόρθωμα του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ είναι από τα επιφανέστερα παραδείγματα επιτυχούς ελέγχου βλαβών σε πολεμικές επιχειρήσεις, παγκοσμίως και οφείλεται στην ηγεσία του Κυβερνήτου Ιωάννη Τούμπα, στις εξαιρετικές ικανότητες του Αου Μηχανικού Κωνσταντίνου Αράπη, χάρις στις οποίες επιτεύχθηκε η υποστύλωση και προσωρινή στεγανοποίηση του πλοίου και στο ακαταμάχητο πνεύμα του πληρώματος του.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:

«Το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας για ανάπτυξη, μέσα από τη συνεργασία και τη σύμπραξη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω του Πολεμικού Ναυτικού, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα.

Τέτοιου είδους συνέργειες, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα βγάλουν τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε πολλά επίπεδα. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τις υποδομές, έχουμε την τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Αυτή είναι και η βάση της αισιοδοξίας μας ότι θα τα καταφέρουμε.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την ονοματοδοσία της Σχολής Ελέγχου Βλαβών ως σχολή «Πλοίαρχου Κωνσταντίνου Αράπη», αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σημαίνουσα προσωπικότητα του πρώτου Μηχανικού του Αντιτορπιλικού  ΑΔΡΙΑΣ και τις ενέργειες του μαζί με το πλήρωμα στην εξασφάλιση της πλευστότητας και του ασφαλούς πλου προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο νέος προσομοιωτής δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων να εκπαιδεύονται συνεχόμενα, να εκπαιδεύονται ποιοτικά και ρεαλιστικά. Να εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν  (train as you fight), όπως λέγεται και στο Πολεμικό Ναυτικό.



Αυτή η δυνατότητα εκπαίδευσης, δεν μένει όμως περιορισμένη σε στεγανά, εντός του Πολεμικού Ναυτικού. Παρέχεται και μάλιστα εξίσου ποιοτικά στα πληρώματα των εμπορικών πλοίων, των οποίων οι εταιρείες, καταβάλλοντας τα δίδακτρα της εκπαίδευσης, δημιουργούν μία πηγή εσόδων διόλου ευκαταφρόνητη, άκρως ενθαρρυντικό στοιχείο ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Οι καιροί είναι δύσκολοι , στα δύσκολα οι άξιοι φαίνονται.
Ή καλύτερα …o καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».


          www.hellenicnavy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου