1 Ιουνίου 2015

Μια σπάνια στιγμή σινο-τουρκικής ναυτικής διπλωματίας.

Τρία κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο έκανε ταυτόχρονα μια στάση στην Κίνα, σε μια «σπάνια στιγμή ναυτικής διπλωματίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Οι κινεζικές φρεγάτες Linyi και Weifang και το πλοίο υποστήριξης στόλου Weishanhu έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαΐου για μια πενθήμερη διαμονή. 
Οι φρεγάτες Linyi και Weifang ήταν τα πλοία που έλαβαν μέρος πρόσφατα στις κοινές σινο-ρωσικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και στις εορτασικές εκδηλώσεις στο Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της ρωσικής Ημέρας της Νίκης.


Εν τω μεταξύ, η τουρκική φρεγάτα Gediz επισκέφθηκε το κινεζικό λιμάνι του Κινγκντάτο το διάστημα 22 έως 24 Μαΐου. Η Gediz είναι σε ένα μακρύ ταξίδι γύρω από την Άπω Ανατολή, σταματώντας σε 14 χώρες, και παρόλο που η στάση του πολεμικού στην Κίνα έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη προσοχή, Τούρκοι αναλυτές βλέπουν την περιοδεία ως μέρος μιας ευρύτερης στροφής προς την Ασία. «Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία στέλνει σε όλους το μήνυμα ... ότι μπορεί να συνεργαστεί με όλους στον στρατιωτικό τομέα, όχι μόνο με τους συμμάχους των δυτικών χωρών», λέει ο Σελτζούκ Τσολάκογλου από τη Διεθνή Στρατηγική Ερευνητική Οργάνωση, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Άγκυρα, στην εφημερίδα South China Morning Post.

«Το ταξίδι δείχνει ότι η Ασία είναι όλο και πιο σημαντική για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. [Αυτό] δίνει το μήνυμα ότι η Τουρκία παραμένει πιστή σύμμαχος στη Δύση, αλλά την ίδια στιγμή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθούν στενότερες σχέσεις με τις χώρες της Ασίας», λέει ο Αλτάι Αλτί, ειδικός για την Ασία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, στην ίδια εφημερίδα. «Είναι επίσης σημαντικό να δούμε ότι η φρεγάτα σταματά σχεδόν σε κάθε χώρα στην πορεία της ... Η Τουρκία δεν είναι σε επιλογή εταίρων... προσπαθεί να δείξει ότι θέλει να συνεργαστεί με την περιοχή στο σύνολό της».

Οι σινο-τουρκικές στρατιωτικές σχέσεις φαινόταν πολύ ισχυρότερες το 2013, όταν η Άγκυρα συγκλόνισε τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, επιλέγοντας ένα κινεζικό σύστημα επίγειας αεράμυνας αντί των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών μοντέλων. Ωστόσο, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πίεσαν την Τουρκία να αλλάξει γνώμη, φοβούμενοι ότι μέσω του κινεζικού συστήματος το Πεκίνο θα μπορούσε να συγκεντρώσει ευαίσθητα δεδομένα από το ΝΑΤΟ. Το ζήτημα αυτό παραμένει προς το παρόν άλυτο, αν και η Άγκυρα έχει προτείνει στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείας να υποβάλουν τις τροποποιημένες προσφορές τους, και φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να ακολουθήσει μια απευθείας συμφωνία με το Πεκίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «διαφωνίες» με την Κίνα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά που κινεζικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται την Τουρκία, και η τελευταία φορά που ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο επισκέφθηκε την Κίνα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Ο συντονισμός των ταυτόχρονων επισκέψεων φαίνεται να αποσκοπεί την επίδειξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και αν η πραγματικότητα κάτω από την επιφάνεια είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Πηγήwww.defencenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου