Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη από την Κύπρο.
Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου χαρακτηρίζονται από μακροχρόνια φιλία και είναι πολύπλευρες. Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι πριν από τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη μίλησε με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Είμαι βέβαιος ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα διμερούς συνεργασίας», είπε, όπως αναφέρθηκε από το πρακτορείο Tass, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διατηρήσουμε αυτές τις συμφωνίες, αλλά και να συζητήσουμε και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Σύμφωνα με τον Αναστασιάδη, η επίσκεψή του έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των σχέσεων ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω - να επισκεφτώ τη Ρωσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, παρά αυτούς τους παράγοντες, η σχέση μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Κατά τη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της οικονομικής, στρατιωτικής και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προοπτικές μιας διευθέτησης εκ μέρους της Κύπρου στα θέματα μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.
Οι συζητήσεις κατέληξαν στην υπογραφή από οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 - 2017, επικαιροποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα υπεγράφησαν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν
1. Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Κυπριακής Δημοκρατίας – Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2017. Πρόκειται για επικαιροποίηση της κοινής δράσης των δύο χωρών για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία θέτει το διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας. Προβλέπει ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων διμερών πολιτικών, ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, οικονομικών, επιστημονικοτεχνικών και πολιτιστικών σχέσεων.
Στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπάρχει και ξεκάθαρη αναφορά για το Κυπριακό, στη μορφή λύσης, της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κτλ
2. Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996. Η συμφωνία αφορά ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για στρατιωτικο-πολιτικά θέματα, στρατιωτική εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορα θέματα. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων.
3. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και εκπαιδευτικά προγράμματα.
4. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Παράνομων Ψυχοτρόπων Ουσιών.
5. Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασίας των δύο Υπουργείων Άμυνας στο Ναυτικό Τομέα. Το Μνημόνιο προσδοκεί στην ανάπτυξη της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές μεταξύ άλλων, αυτής της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, καθώς και διευκολύνσεις για τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
6. Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για Συνεργασία στους Τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας.
7. Πρωτόκολλο της 8ης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία. Το Πρωτόκολλο αφορά τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Γεωργίας, του Τουρισμού και του Πολιτισμού.
Προσβλέπει στην προσπάθεια των επιχειρηματιών των δύο χωρών για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας και δραστηριότητας με τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
8. Πρόγραμμα Συνεργασίας στους Τομείς της Επιστήμης της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού 2015 – 2018. Το Πρόγραμμα αναφέρεται συγκεκριμένα σε συνεργασία μεταξύ διάφορων ερευνητικών κέντρων, στην παροχή υποτροφιών από πλευράς Ρωσίας, συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, των Οργανισμών Νεολαίας και Αθλητικών Οργανισμών των δύο χωρών.
Παράλληλα, υπεγράφησαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).
Επίσης, η ρωσική Δούμα ενέκρινε την αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του δανείου που είχε παράσχει η Ρωσσία στην Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αποπληρωμή του δανείου παρατείνεται από το 2018 στο 2022 και το επιτόκιο αποπληρωμής μειώνεται από το 4,5% στο 2,5%.
Η Κύπρος, όπως σημειώνεται στη Μόσχα, παραμένει ένα από τους κορυφαία κανάλια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία. Ο όγκος των συσσωρευμένων επενδύσεων στη Ρωσία από την Κύπρο εκτιμάται σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο έχουν ήδη συσσωρευτεί στο ποσό των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το εξωτερικό εμπόριο με την Κύπρο για το 2014 ανήλθε σε 653,3 εκατομμύρια δολάρια και ήταν μειωμένο κατά 66,8% σε σύγκριση με το 2013. Η μείωση αυτή προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από την αστάθεια στην αγορά ενέργειας, την πτώση των τιμών των προϊόντων πετρελαίου, καθώς και την κρίση στην Ευρωζώνη αλλά και λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έτσι ώστε τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα να μην βρίσκουν τον δρόμο τους στην ρωσική αγφορά.
Την παραμονή της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη αναφέρθηκε ότι μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου υπάρχει μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Στη Μόσχα, όπως αναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί η ανανέωση και η επικαιροποίησή της. Την ίδια υπογράφηκαν δύο έγγραφα σχετικά με τα ανθρωπιστικά ζητήματα, παρόμοια με αυτά που έχει συμφωνήσει η Κύπρος με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι υφιστάμενες άριστες σχέσεις με τη Ρωσία είναι να διερευνηθούν και στους τομείς στους οποίους η Κύπρος έχει αναπτύξει συνεργασία με άλλες χώρες.
Όσον αφορά το αίτημα σχετικά με την εικαζόμενη πιθανή καθιέρωση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, ο Αναστασιάδης είπε: «Είμαστε σε διάλογο με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε περίπτωση κρίσεων κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην αεροπορκη βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην περιοχή της Πάφου, καθώς και στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια μας, ιδιαίτερα στο λιμάνι της Λεμεσού. Αυτό είναι έτσι, αλλά θα θέλαμε να έχουμε μια πιο δομημένη συμφωνία σε βάθος σε σχέση με τις ευκαιρίες που παρέχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τη Ρωσικής Ομοσπονδία».
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Κύπρου.
Ως ριψοκίνδυνο τυχοδιωκτισμό χαρακτηρίζει μερίδα του δυτικού Τύπου την πρόθεση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιτρέψουν στους Ρώσους στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λεμεσού και την αεροπορική βάση της Πάφου. Και παρόλο που γίνεται λόγος μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι Νατοϊκοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συμφωνίες.
Όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα κυρίως του κυπριακού Τύπου, οι δύο χώρες διεξήγαν σχετικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Και το αποτέλεσμά τους ήταν ακριβώς η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση ανάγκης να παρέχει στα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της Λεμεσού και της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου.
Παρόλο που η εν λόγω συμφωνία παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό της Ρωσίας περιορισμένες δυνατότητες, ορισμένοι αναλυτές την έχουν ήδη αξιολογήσει ως αποτέλεσμα της χρήσης ήπιων διπλωματικών μεθόδων από τη Μόσχα. Με άλλα λόγια, η Ρωσία χρησιμοποιεί έναντι της Κύπρου την περιβόητη ήπια ισχύ - «soft power» - για τη δημιουργία στο νησί δικού της στρατιωτικού προγεφυρώματος.
Δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη το ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από τους Κυπρίους να της δώσουν τη δυνατότητα χρήσης των βάσεών τους, αν χρειαστεί, διαπιστώνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ρουσλάν Πούχοφ.
Το πιθανότερο είναι ότι μετά από συνεννόηση να μπορούν να προσγειωθούν εκεί ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν κάπου ανθρωπιστική βοήθεια, για παράδειγμα. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν αρέσουν σε πολλούς εχθρούς της Ρωσίας και σε όσους δεν θα ήθελαν να εφαρμόζει η Κύπρος μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η ΕΕ έχει μια κοινή πολιτική, γι΄ αυτό είναι πολύ πιθανόν ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να πιέζουν ώστε να μη συνεργαστεί με τη Ρωσία.
Όπως φαίνεται, η δημιουργία στην Κύπρο μιας κανονικής στρατιωτικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Ρωσίας, αν αυτό είναι γενικά δυνατό, μπορεί να είναι μόνο υπόθεση του απώτερου μέλλοντος. Πολύ περισσότερο που ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί τη γραμμή ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Πάντως, δυτικοί αναλυτές έχουν ήδη υπολογίσει ότι ακόμη και η απλή δυνατότητα ανεφοδιασμού των πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο με καύσιμα και η αναπλήρωση των εφοδίων των πλοίων διευρύνει σημαντικά το επιχειρησιακό δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσία
Πηγή: www.defencenews.gr/
Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου χαρακτηρίζονται από μακροχρόνια φιλία και είναι πολύπλευρες. Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι πριν από τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη μίλησε με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Είμαι βέβαιος ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα διμερούς συνεργασίας», είπε, όπως αναφέρθηκε από το πρακτορείο Tass, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διατηρήσουμε αυτές τις συμφωνίες, αλλά και να συζητήσουμε και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Σύμφωνα με τον Αναστασιάδη, η επίσκεψή του έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των σχέσεων ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω - να επισκεφτώ τη Ρωσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, παρά αυτούς τους παράγοντες, η σχέση μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Κατά τη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της οικονομικής, στρατιωτικής και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προοπτικές μιας διευθέτησης εκ μέρους της Κύπρου στα θέματα μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.
Οι συζητήσεις κατέληξαν στην υπογραφή από οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 - 2017, επικαιροποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα υπεγράφησαν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν
1. Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Κυπριακής Δημοκρατίας – Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2017. Πρόκειται για επικαιροποίηση της κοινής δράσης των δύο χωρών για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία θέτει το διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας. Προβλέπει ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων διμερών πολιτικών, ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, οικονομικών, επιστημονικοτεχνικών και πολιτιστικών σχέσεων.
Στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπάρχει και ξεκάθαρη αναφορά για το Κυπριακό, στη μορφή λύσης, της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κτλ
2. Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996. Η συμφωνία αφορά ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για στρατιωτικο-πολιτικά θέματα, στρατιωτική εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορα θέματα. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων.
3. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και εκπαιδευτικά προγράμματα.
4. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Παράνομων Ψυχοτρόπων Ουσιών.
5. Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασίας των δύο Υπουργείων Άμυνας στο Ναυτικό Τομέα. Το Μνημόνιο προσδοκεί στην ανάπτυξη της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές μεταξύ άλλων, αυτής της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, καθώς και διευκολύνσεις για τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
6. Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για Συνεργασία στους Τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας.
7. Πρωτόκολλο της 8ης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία. Το Πρωτόκολλο αφορά τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Γεωργίας, του Τουρισμού και του Πολιτισμού.
Προσβλέπει στην προσπάθεια των επιχειρηματιών των δύο χωρών για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας και δραστηριότητας με τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
8. Πρόγραμμα Συνεργασίας στους Τομείς της Επιστήμης της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού 2015 – 2018. Το Πρόγραμμα αναφέρεται συγκεκριμένα σε συνεργασία μεταξύ διάφορων ερευνητικών κέντρων, στην παροχή υποτροφιών από πλευράς Ρωσίας, συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, των Οργανισμών Νεολαίας και Αθλητικών Οργανισμών των δύο χωρών.
Παράλληλα, υπεγράφησαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).
Επίσης, η ρωσική Δούμα ενέκρινε την αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του δανείου που είχε παράσχει η Ρωσσία στην Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αποπληρωμή του δανείου παρατείνεται από το 2018 στο 2022 και το επιτόκιο αποπληρωμής μειώνεται από το 4,5% στο 2,5%.
Η Κύπρος, όπως σημειώνεται στη Μόσχα, παραμένει ένα από τους κορυφαία κανάλια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία. Ο όγκος των συσσωρευμένων επενδύσεων στη Ρωσία από την Κύπρο εκτιμάται σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο έχουν ήδη συσσωρευτεί στο ποσό των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το εξωτερικό εμπόριο με την Κύπρο για το 2014 ανήλθε σε 653,3 εκατομμύρια δολάρια και ήταν μειωμένο κατά 66,8% σε σύγκριση με το 2013. Η μείωση αυτή προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από την αστάθεια στην αγορά ενέργειας, την πτώση των τιμών των προϊόντων πετρελαίου, καθώς και την κρίση στην Ευρωζώνη αλλά και λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έτσι ώστε τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα να μην βρίσκουν τον δρόμο τους στην ρωσική αγφορά.
Την παραμονή της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη αναφέρθηκε ότι μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου υπάρχει μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Στη Μόσχα, όπως αναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί η ανανέωση και η επικαιροποίησή της. Την ίδια υπογράφηκαν δύο έγγραφα σχετικά με τα ανθρωπιστικά ζητήματα, παρόμοια με αυτά που έχει συμφωνήσει η Κύπρος με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι υφιστάμενες άριστες σχέσεις με τη Ρωσία είναι να διερευνηθούν και στους τομείς στους οποίους η Κύπρος έχει αναπτύξει συνεργασία με άλλες χώρες.
Όσον αφορά το αίτημα σχετικά με την εικαζόμενη πιθανή καθιέρωση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, ο Αναστασιάδης είπε: «Είμαστε σε διάλογο με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε περίπτωση κρίσεων κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην αεροπορκη βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην περιοχή της Πάφου, καθώς και στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια μας, ιδιαίτερα στο λιμάνι της Λεμεσού. Αυτό είναι έτσι, αλλά θα θέλαμε να έχουμε μια πιο δομημένη συμφωνία σε βάθος σε σχέση με τις ευκαιρίες που παρέχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τη Ρωσικής Ομοσπονδία».
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Κύπρου.
Ως ριψοκίνδυνο τυχοδιωκτισμό χαρακτηρίζει μερίδα του δυτικού Τύπου την πρόθεση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιτρέψουν στους Ρώσους στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λεμεσού και την αεροπορική βάση της Πάφου. Και παρόλο που γίνεται λόγος μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι Νατοϊκοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συμφωνίες.
Όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα κυρίως του κυπριακού Τύπου, οι δύο χώρες διεξήγαν σχετικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Και το αποτέλεσμά τους ήταν ακριβώς η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση ανάγκης να παρέχει στα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της Λεμεσού και της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου.
Παρόλο που η εν λόγω συμφωνία παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό της Ρωσίας περιορισμένες δυνατότητες, ορισμένοι αναλυτές την έχουν ήδη αξιολογήσει ως αποτέλεσμα της χρήσης ήπιων διπλωματικών μεθόδων από τη Μόσχα. Με άλλα λόγια, η Ρωσία χρησιμοποιεί έναντι της Κύπρου την περιβόητη ήπια ισχύ - «soft power» - για τη δημιουργία στο νησί δικού της στρατιωτικού προγεφυρώματος.
Δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη το ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από τους Κυπρίους να της δώσουν τη δυνατότητα χρήσης των βάσεών τους, αν χρειαστεί, διαπιστώνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ρουσλάν Πούχοφ.
Το πιθανότερο είναι ότι μετά από συνεννόηση να μπορούν να προσγειωθούν εκεί ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν κάπου ανθρωπιστική βοήθεια, για παράδειγμα. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν αρέσουν σε πολλούς εχθρούς της Ρωσίας και σε όσους δεν θα ήθελαν να εφαρμόζει η Κύπρος μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η ΕΕ έχει μια κοινή πολιτική, γι΄ αυτό είναι πολύ πιθανόν ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να πιέζουν ώστε να μη συνεργαστεί με τη Ρωσία.
Όπως φαίνεται, η δημιουργία στην Κύπρο μιας κανονικής στρατιωτικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Ρωσίας, αν αυτό είναι γενικά δυνατό, μπορεί να είναι μόνο υπόθεση του απώτερου μέλλοντος. Πολύ περισσότερο που ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί τη γραμμή ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Πάντως, δυτικοί αναλυτές έχουν ήδη υπολογίσει ότι ακόμη και η απλή δυνατότητα ανεφοδιασμού των πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο με καύσιμα και η αναπλήρωση των εφοδίων των πλοίων διευρύνει σημαντικά το επιχειρησιακό δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσία
Πηγή: www.defencenews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου