Νέες - μικρές- περικοπές θα υποστούν από αυτόν τον μήνα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης, ενώ οι επικουρικές και τα εφάπαξ μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» που θα ισχύσει σε κάθε Ταμείο ξεχωριστά. Η κύρια σύνταξη διαχωρίζεται πλέον σε βασική (360 ευρώ, που την εγγυάται το κράτος) και αναλογική ( η οποία διαμορφώνεται με βάση τις καταβληθείσες εισφορές και τα χρόνια ασφάλισης).
Αλλαγές επέρχονται και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πολλών κατηγοριών κατηγοριών ασφαλισμένων, όπως οι ένστολοι, οι εργαζόμενοι σε βαρέα-ανθυγιεινά και οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με τουλάχιστον 10.000 ένσημα.
Από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης, ο οποίος καθιερώθηκε με τον νόμο 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη). Η κύρια σύνταξη αποτελεί το άθροισμα της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) την οποία εγγυάται ο κρατικός προϋπολογισμός, και της αναλογικής σύνταξης, η οποία δίδεται από το ασφαλιστικό Ταμείο και αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης και στις αποδοχές του ασφαλισμένου (ύψος εισφορών).
Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της "αναλογικής" σύνταξηςλαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών ασφάλισης και όχι τα πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας, όπως γινόταν μέχρι τώρα στο ΙΚΑ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει για το ασφαλιστικό διάστημα από το 2011 και εντεύθεν, ενώ το διάστημα που διανύθηκε πριν θα υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο. Τα δύο αυτά ποσά θα προστίθενται και θα προκύπτει το τελικό ποσό της σύνταξης.
Αλλαγές στον υπολογισμό των εφάπαξ. Το νέο σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015, οπότε και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους δημόσιους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση το φθινόπωρο του 2013. Για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά δεδομένα, μεταξύ των οποίων είναι και η οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα. Ο νέος μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει: τις συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, την ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα αλλά και τον συντελεστή βιωσιμότητας του Ταμείου. Ο νέος μαθηματικός τύπος θα εφαρμοστεί τη νέα χρονιά και στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα
Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία. Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ, όπου υπήρξε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%. Τη νέα χρονιά η ρήτρα θα εφαρμοστεί σε όλα τα Ταμεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανά τρίμηνο θα πραγματοποιούνται μελέτες για τη βιωσιμότητα των φορέων επικουρικής ασφάλισης και αναλόγως θα προσαρμόζονται οι παροχές. Επιπλέον σε όλα τα επικουρικά ταμεία δημιουργούνται «ατομικοί λογαριασμοί», ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.
Όρια ηλικίας βαρέων-ανθυγιεινών ΙΚΑ. Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 ημέρες πραγματοποιήθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος, δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Σημειώνεται ότι για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικοί χρόνοι. Ωστόσο τα 7.500 βαρέα ένσημα θα πρέπει να είναι πραγματικά και όχι προϊόν εξαγοράς.
Ένστολοι. Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Οι ένστολοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας 24,6 πραγματικά έτη ασφάλισης από φέτος, δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε με συνολικά 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας. Στα 40 έτη μπορούν να προσμετρηθούν ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης, ο πλασματικός του στρατού (όχι οι πλασματικοί χρόνοι των τέκνων ή των σπουδών), καθώς επίσης και η πλασματική πενταετία. Το ίδιο συμβαίνει και για τρίτεκνους ένστολους που χάνουν το ειδικό καθεστώς της συνταξιοδότησής τους.
Μετοχικά ταμεία. Εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στα μετοχικά ταμεία. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει νέες παρεμβάσεις - μειώσεις όπου διαπιστώνονται ελλείμματα.
Πηγή: http://sknews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου