30 Νοεμβρίου 2014

Ελληνοϊσραηλινή "υποβρύχια κυριαρχία" στην Μεσόγειο! Με δύο σούπερ όπλα "κλειδώνουν" την περιοχή.

Μπορεί να επιβεβαιώθηκε η αναβαθμισμένη στρατιωτική (αλλά και πολιτική, ενεργειακή,οικονομική, διπλωματική) συνεργασία με το Ισραήλ κατα την επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του ΓΕΝ αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στο Ισραήλ, υπήρξε ωστόσο και μια σημαντική ...διαφωνία: Ποιο από τα δύο, το ελληνικό υποβρύχιο ''Παπανικολής'' Τype 214 ή το νεότευκτο ισραηλινό υποβρύχιο INS ΤΑΝΙΝ, αναβαθμισμένου Τype 212, είναι το ... καλύτερο στην ευρύτερη περιοχή και ίσως το καλύτερο συμβατικό υποβρύχιο (μετά τα πυρηνοκίνητα);

Η ...διάσταση αυτή στην επίσημη επίσκεψη του κ Αποστολάκη και στις συνομιλίες του με τον Ισραηλινό ομόλογό του αντιναυάρχου Ram Rutberg μπορεί να μην καταγράφηκε στα επίσημα memo, ωστόσο σίγουρα θίχθηκε στο περιθώριο και στο πλαίσιο των συζητήσεων ως επαγγελματιών στρατιωτικών. Άλλωστε η επίσκεψη του Α/ΓΕΝ στην κύρια Βάση του Ισραηλινού Ναυτικού στη Χάιφα,και η ξενάγησή του σε Πολεμικά Πλοία, μεταξύ των οποίων και το νεότευκτο υποβρύχιο INS ΤΑΝΙΝ,ήταν μέρος του επίσημου προγράμματος και ανακοινώθηκε. Αφορμές για τέτοιες συζητήσεις πάντα υπάρχουν παρόλο που τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά ενός όπλου σαν τα υποβρύχια είναι για κάθε χώρα άκρως απόρρητα :Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να ήταν και όταν οι δύο Αρχηγοί επισκέφθηκαν την Ελληνική πυραυλάκατο ΡΟΥΣΣΕΝ,η οποία κατά τη συγκεκριμένη περίοδο της επίσκεψης του Α/ΓΕΝ στο Ισραήλ,ναυλοχούσε στη Χάιφα, καθώς, από 19 Νοεμβρίου έως 28 Δεκεμβρίου 2014, έχει ενταχθεί στη δύναμη της Επιχείρησης ‘’UNIFIL’’ που εξελίσσεται ανοιχτά του Λιβάνου. 



Το κρίσιμο ερώτημα- και οι απαντήσεις

Ποιο είναι λοιπόν καλύτερο υποβρύχιο; Ο ''Παπανικολής'' - και τα υπόλοιπα της κλάσης του - ή το ''INS ΤΑΝΙΝ'';

Από μια γύρα απόψεων που συγκεντρώσαμε από γνώστες και με βάση τα στοιχεία που είναι γνωστά, στα βασικά χαρακτηριστικά, με συν -πλην, τα υποβρύχια αυτά είναι εφάμιλλα- με το καθένα να υπερτερεί σε κάποια σημεία του άλλου (αλλά και εκεί χωρίς μεγάλες αποκλίσεις).
Που υπερτερεί το ελληνικό

Ελληνική πηγή που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα εξέφρασε στο OnAlert τη βεβαιότητα της ότι τα ελληνικά τύπου ''214'' είναι πιο μοντέρνα στην σχεδίαση ( λειτουργικότητα κλπ) και στην ''φιλοσοφία'' χρήσης και έχουν ενσωματωμένη περισσότερη εμπειρία ''υποβρύχιων αποστολών''- κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο πεδίο μάχης και μάλιστα στο ''άγνωστο'', απρόβλεπτο και γεμάτο ''παγίδες'' υποβρύχιο περιβάλλον.

Που υπερτερεί το ισραηλινό

Τα ισραηλινά είναι πιο μπροστά από πλευράς όπλων - έχουν δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Κρουζ -ενώ θρυλείται, καθώς κανένας δεν το λέει επισήμως, ότι μπορούν να βάλουν και βλήματα που διαθέτουν και πυρηνικές κεφαλές. Ενα άλλο σημείο που μάλλον υπερτερεί το ισραηλινό είναι η υποστήριξη και άλλα συναφή θέματα: Π.χ. κατα τον διεθνή τύπο είναι εξαιρετικής σχεδίασης από πλευράς ασφάλειας και ετοιμότητας απόπλου 24ωρου, οι βάσεις που ναυλοχούν το νεότευκτο αλλά και τα άλλα, παλιότερα Dolphin- δυναμική εξέλιξη του οποίου είναι το ΤΑΝΙΝ. 

Που είναι ...ισόπαλα

Όσον αφορά άλλα χαρακτηριστικά ναυσιπλοΐας, ''υπογραφής'',ίχνους ακουστικού κλπ, χρόνου κατάδυσης κλπ τα δυο υποβρύχια είναι - μετα συν και πλην, όπως είπαμε- εφάμιλλα. 

Τι λέει η κάθε πλευρά

Αν η ελληνική σύγκριση βγάζει ελαφρά μπροστά το ελληνικό, η αντίστοιχη ισραηλινή ίσως να είναι προς την άλλη πλευρά... Πάντως ''στα χαρτιά'' το ελληνικό είναι τύπου 214 και το ισραηλινό αναβαθμισμένο 212. (Τα τρία πρώτα Dolphin - πρώτης γενιάς- είναι αναβαθμισμένα τύπου 209).

Ο υποβρύχιος στόλος του Ισραήλ
Το INS Tanin έφθασε στο Ισραήλ από την Γερμανία (Κίελο - ThyssenKrupp Marine Systems, πρώην HDV) στις 23 Σεπτεμβρίου και στην υποδοχή του ήταν ο Πρωθυπουργός κ. Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Υπουργός Αμυνας κ. Μοσέ Γιααλόν, στην Ναυτική βάση στο λιμάνι της Χάιφα.Το ταξίδι (περισσότερα από 7.500 χιλιόμετρα) διήρκεσε περίπου ένα μήνα και το περισσότερο χρόνο τον πέρασε κάτω από το νερό.Το πλήρωμα ήταν περίπου 50 άτομα.
Το INS Tanin είναι το τέταρτο υποβρύχιο του Ισραήλ κλάσης Dolphin και το πρώτο της 2ης γενιάς Dolphin και φυσικά χρησιμοποιεί την σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP). Το πέμπτο υποβρύχιο αυτής της κλάσης, το INS Rahav, αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Χάιφα σε έξι μήνες, και το έκτο υποβρύχιο θα ενταχθούν στον στόλο περί το τέλος της δεκαετίας.Το Ισραήλ φέρεται να έχει αγοράσει το υποβρύχιο με επιδότηση επιτοκίου από το Βερολίνο. 

Οι πυρηνικές ικανότητες


Παρόλο που η ισραηλινή πλευρά δεν το παραδέχεται, πληροφορίες του διεθνούς τύπου αναφερουν ότι στο Τanin έχουν τροποποιηθεί κατα 650 χιλιοστά οι εκτοξευτήρες ώστε να μπορούν να δέχονται και πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.Κάθε υποβρύχιο κλάσης Dolphin ΙΙ μπορεί να μεταφέρει συνολικά έως και 16 τορπίλες ( DM-2A4;) και δυνατότητα υποβρύχιας εκτόξευσης πυραύλους Κρουζ (SLCMs). Οι πύραυλοι cruise έχουν βεληνεκές 1.500 χιλιομέτρων (930 μίλια) και ευρέως πιστεύεται διεθνώς ότι είναι εξοπλισμένοι με μια 440 λιβρών πυρηνική κεφαλή που περιέχει μέχρι και 6 κιλά (13 λίβρες) πλουτωνίου.

Το - μήκους άνω των 225 ποδών- είναι βαμμένο σε ένα ασυνήθιστο συνδυασμό μαύρου, μπλε και πράσινου χρώματος για να ταιριάζει στα νερά της Μεσογείου και καθίσταται λιγότερο ορατό. Εχει γραφεί ότι η τελική ταχύτητα του Dolphin ΙΙ ανέρχεται σε 20 κόμβους όταν βυθίζεται. Η μέγιστη απόσταση πριν χρειαστεί να ανεφοδιαστεί είναι περίπου 9.200 μίλια με ταχύτητα οκτώ κόμβων υποβρύχια.


Συμπέρασμα; Όλα αυτά αποτελούν άλλη μια επιβεβαίωση ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με τον ''Παπανικολή'' και τα άλλα όμοιου τύπου υποβρύχια ''214'', έχει στα χέρια του ένα πάρα πολύ ισχυρό όπλο



Πηγή: www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου