13 Νοεμβρίου 2016

Τα αντιτορπιλικά έκρυβαν αμίαντο.Απόστρατοι αξιωματικοί του ΠΝ νόσησαν μετά τη θητεία τους σε πλοία αμερικανικής κατασκευής και ζητούν δικαίωση. (Του Γ. Παπαδόπουλου)

Ήταν 14 ετών όταν έφυγε από το χωριό του στην Ηπειρο και κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτοπαίδων. Τότε αντίκρισε για πρώτη φορά τη θάλασσα. Υπηρέτησε σε αντιτορπιλικά, ναρκαλιευτικά και υδροφόρες. 

Οι συνθήκες της θητείας του, όμως, στα πρώτα πλοία καθόρισαν τη ζωή του. «Ξέρεις πώς είναι οι χημειοθεραπείες; 

Σα να σε πετάνε από το αεροπλάνο πάνω σε βράχια», λέει. «Τόσος είναι ο πόνος».

Το 2004 διαγνώσθηκε με καρκίνο στον οισοφάγο και το 2009 με καρκίνο στον πνεύμονα.
«Οι γιατροί μού είπαν ότι σε μεγάλο ποσοστό οφειλόταν στα τοξικά χρώματα και στον αμίαντο, από τις εισπνοές», λέει στην «Κ» ο 63χρονος σήμερα απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ζητεί να μη δημοσιευθεί το όνομά του γιατί δεν θέλει να μάθουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν για την ασθένειά του. Η προσδοκία του είναι να παραμείνει ο καρκίνος σταθερός. Παρακολουθεί την πορεία του κάθε έξι μήνες, υποφέρει καθημερινά από δύσπνοια, καθώς έχει αφαιρέσει τον δεξί του πνεύμονα.

Ήταν 1973 όταν μαζί με άλλους Ελληνες ναυτικούς βρέθηκε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ για την παράδοση του αντιτορπιλικού «Κουντουριώτης». Το πλοίο με την προηγούμενη ονομασία του «USS Rupertus (DD-851)» είχε λάβει μέρος στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ και πλέον περνούσε σε ελληνικά χέρια, όπως συνέβη και με άλλα αντίστοιχα αντιτορπιλικά την περίοδο ’50-’70 στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας. Προτού παραληφθεί χρειαζόταν εκτεταμένες επισκευές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ

Πηγήwww.kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης σχετικά:
-“Βόμβα” καρκίνου στον Ελληνικό Στόλο! Απόστρατοι του ΠΝ διεκδικούν αποζημιώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου