5 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Έλληνας διοικητής της SNMCMG2

Εδώ και μερικές εβδομάδες ένας Έλληνας έχει αναλάβει την διοίκησης της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, Mine Counter Measures Group Two (SNMCMG2). Πρόκειται για τον  Πλοιάρχο Παναγιώτη Παπαγεωργίου. 

Πρώην υπασπιστής του ΠτΔ Κάρολου Παπούλια, που παρέλαβε τη διοίκηση από τον Τούρκο Ramazan Kesgin .

Η  δύναμη ενεργοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 1999, ως μια αντιναρκική δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο που συγκροτείται για δράση σε περίοδο ειρήνης, κρίσης ή σύγκρουσης. Η νέα δύναμη, αποκαλούμενη αρχικά Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη Μεσογείου (MCMFM) είναι διαθέσιμη στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).
Περιλαμβάνει κανονικά οκτώ ναρκοθηρευτικά/ναρκαλιευτικά και ένα σκάφος υποστήριξης από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2001, η «Μόνιμη Αντιναρκική ΝΑΤΟϊκή Δύναμη της Μεσογείου» (MCMFORMED) τροποποίησε το όνομά της σε «Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου» (Mine Countermeasures Force South – MCMFORSOUTH), για να υπάρχει αντιστοιχία με την έτερη ναυτική δύναμη της Βόρειας περιοχής του ΝΑΤΟ, τη MCMFORNORTH. 

Η αλλαγή επίσης απεικονίζει ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται σε μια ιδιαίτερη περιοχή επιχειρήσεων.

Η MCMFORMED και η αντίστοιχη της Βορειοδυτικής Ευρώπης (MCMFORNORTH) επιφορτίστηκαν τον Ιούνιο του 1999 να αναπτύξουν επιχειρήσεις στην Αδριατική θάλασσα με αποστολή τον καθαρισμό από βλήματα πυροβολικού που ρίχτηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “ALLIED FORCE”.

Η συμμαχική δύναμη αποτελείται από 11 ναρκοθηρευτικά/ναρκαλιευτικά και ένα σκάφος υποστήριξης από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Περιέλαβε επίσης μια Προωθημένη Βάση Υποστήριξης (FLS) που ενεργοποιήθηκε στην Αγκώνα από το Ιταλικό Ναυτικό με προωθημένες Μονάδες Ανεφοδιασμού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Πηγήwww.militaire.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου