26 Ιουλίου 2015

Εκπαίδευση βατραχανθρώπων της ΔΥΚ σε καθήκοντα SAR.

Ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου η εκπαίδευση ομάδας βατραχανθρώπων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ σε διαδικασίες  περισυλλογής και ανέλκυσης ναυαγού στο πλαίσιο σχετικής πιστοποίησης ώστε να αναλάβουν καθήκοντα διασώστη σε ελικόπτερα του ΠΝ.

Η εκπαίδευση  στο σχολείο Διασώσεων είχε διάρκεια 2 εβδομάδων και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι (ΒΕΝ/ΝΟΚ) όπου μεταξύ άλλων οι εκπαιδευόμενοι βατραχάνθρωποι, είχαν την ευκαιρία να περάσουν και την εκπαίδευση διαφυγής από ανατρεπόμενη καμπίνα Helo Dunker.


Η εκπαίδευση περιλάμβανε τόσο θεωρητικά αντικείμενα όσο και πρακτική εκπαίδευση με αποκορύφωμα την διεξαγωγή εκπαιδευτικών εξόδων με ελικόπτερο S-70B6 Aegean Hawk  στην θαλάσσια περιοχή στης Αγ. Μαρίνας όπου οι άνδρες της ΔΥΚ είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν  περισυλλογή «ναυαγών» και να διαπιστώσουν τις  ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης αποστολής.
Το Aegean Hawk λάμβανε θέση αιώρησης πάνω από το σημείο περισυλλογής, και με τη χρήση του  Hoist κατέβαζε έναν έναν τους διασώστες βατραχανθρώπους.

Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε η εκτέλεση της διαδικασίας - ιδίως σε νυχτερινές περισυλλογές-  όπου ο διασώστης πρέπει να κατέβει στη θάλασσα μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, να εντοπίσει το ναυαγό και φροντίσει για την ανέλκυση του στην ασφάλεια της καμπίνας του ελικοπτέρου.

Η έλλειψη οπτικής επαφής με το χειριστή του Hoist σε συνθήκες σκότους και λόγω του ισχυρού κατωρεύματος του στροφείου του ελικοπτέρου, απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση απρόοπτων καταστάσεων.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η έλλειψη φωνητικής επικοινωνίας ενώ ο διασώστης είναι εφοδιασμένος μονάχα με μάσκα, πέδιλα και αναπνευστήρα  για να ολοκληρώσει την δύσκολη αποστολή του.


Η όλη διαδικασία φυσικά ενέχει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους όταν γίνεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προϋποθέτουν από το διασώστη  όχι μόνο άριστες ικανότητες στην κολύμβηση αλλά και μεγάλα ψυχικά αποθέματα προκειμένου να ανταπεξέλθει και να διασώσει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι η απαίτηση για εκπαίδευση διασωστών με προσωπικό της ΔΥΚ προέκυψε έπειτα από την ανάληψη αποστολών έρευνας διάσωσης SAR  σε εντατική βάση από ελικόπτερα του ΠΝ που συνδράμει στην αποτελεσματική κάλυψη των θαλάσσιων περιοχών που έχει ευθύνη η χώρα μας.

Η δεδομένη αδυναμία πλήρους επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των 6 ελικοπτέρων Dauphin του ΛΣ (που αποτελούν τα κατεξοχήν μέσα έρευνας διάσωσης που θα έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες)  δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται, συνεπώς το ΠΝ με μέσα και πληρώματα κλήθηκε να συνδράμει στην αποστολή SAR μαζί φυσικά με τα Super Puma της ΠΑ.


Από την πλευρά της και η ΔΥΚ (που φυσικά έχει εντελώς διαφορετική αποστολή), ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να συνδράμει στην προσπάθεια με προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες παρά το γεγονός ότι είναι επιφορτισμένη με μεγάλο όγκο έργου εκπαίδευσης προσωπικού και διατήρησης ετοιμοτήτων σε διάφορες αποστολές.  

Συμπερασματικά η δραστηριοποίηση και το φιλότιμο των ΕΔ είναι για μια ακόμα φορά πολύτιμα, προκειμένου να καλυφθούν κενά και ανεπάρκειες  της κρατικής μηχανής,  η οποία συνεχίζει να αδυνατεί να προβεί σε στοιχειώδη οργάνωση υπηρεσιών αεροδιακομήδών και SAR,  διαιωνίζοντας παθογένειες δεκαετιών..

Πηγήwww.defencenews.gr/   Του  Απόλλων Γ. Λεονταρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου