26 Ιουλίου 2015

Οι ΜΟΜΑ του Στρατηγού Δημήτριου Αντωνίου

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του κ. ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου για την επανασύσταση των ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως), πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα είναι ακόμα «στο τραπέζι» και εκπονείται μελέτη για το πως οι ως άνω Ομάδες Ανασυγκροτήσεως θα συνεισφέρουν στο κοινό καλό προς όφελος όλων.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα πολέμησε κάτι χρόνια παραπάνω από την Ευρώπη (1940-1949) προκειμένου αφενός να απεμπλακεί από τον Ναζισμό και κατόπιν για να μην πέσει στην εξίσου θηριωδία του Κομμουνισμού. Αυτή όμως η εμπόλεμη δραστηριότητα διέλυσε τις όποιες υφιστάμενες υποδομές της Χώρας.
Το δύσκολο έργο, λοιπόν, στήριξης της Ελληνικής κοινωνίας το ανέλαβε ο προστάτης Εθνικός Στρατός με τις επτά ΜΟΜΑ με έδρες στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Ιωάννινα, Λάρισα και Λαμία.


Το έργο τους προέβλεπε ενέργειες τόσο στην Ειρήνη όσο και στον Πόλεμο με έργα όχι μόνο στις οδοποιίες από τις οποίες έχουν γίνει γνωστές, αλλά και σε γέφυρες, αεροδρόμια και γενικότερα σε έργα υποστήριξης, σε αρδεύσεις, φράγματα, αλλά και σε κοινωφελείς σκοπούς υπέρ σεισμοπαθών αλλά και σε Νοσοκομεία και Σχολεία.
Με το παρόν άρθρο δεν θα γίνει ανάλυση ή προσέγγιση του πως έλαβε χώρα η παύση των ΜΟΜΑ με το Ν.2026/1992 καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή έγινε.

Χαιρετίζουμε την υφιστάμενη σκέψη ανασύστασης των ΜΟΜΑ έχοντας υπόψη το μεγάλο θετικό πρόσημο και την μεγάλη θετική απήχηση που είχε το έργο τους σε όλη την Ελληνική επικράτεια. 





Βεβαίως, από συζητήσεις και σχετικές ρήσεις είναι γεγονός ότι ένας από τους πιο επιτυχημένους διοικητές των ΜΟΜΑ ήταν ο αείμνηστος Στρατηγός Δημήτριος Αντωνίου μέχρι και την αποστρατεία του το 1972 καθώς διασαλεύθηκε η ιεραρχία με τοποθετήσεις νεοτέρων σε θέσεις διευθυντών των όπλων και σωμάτων.

Ο Στρατηγός Δημήτριος Αντωνίου, ήταν γνωστός για την ακεραιότητα, την διοικητική του επάρκεια καθώς και την διορατικότητά του με σκοπό την απόδοση υποδομών προς όφελος του Ελληνικού Λαού. Η σχετική κληρονομιά του θεωρείται ανεκτίμητη και άξια λήψης υπόψη στις όποιες σχετικές συζητήσεις ανασύστασης των ΜΟΜΑ και όχι μόνο καθώς διετέλεσε Διοικητής σε πολλές μονάδες του Μηχανικού και βεβαίως, επιτυχημένος Διοικητής της Σχολής Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜ).

 Ο Στρατηγός Δημήτριος Αντωνίου, όμως, δεν μας άφησε το όραμά του και το έργο του για τις άρτιες υποδομές ανά την Ελλάδα, καθώς κληροδότησε στην επιστήμη του Δικαίου και κατά συνέπεια προς όφελος των ανθρωπίνων αξιών τις οποίες πάντα είχε ανάγκη η Ελλάδα, μια εξαιρετική θυγατέρα, επιφανή Νομικό Επιστήμονα του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών την πασίγνωστη, τουλάχιστον στους Πανεπιστημιακούς / Νομικούς κύκλους, Καθηγήτρια Θεοδώρα Δ. Αντωνίου. 

Η αειφόρος νομικός, από τις επάλξεις των Πανεπιστημιακών εδράνων, Ευρωπαϊκών και Εθνικών, με έρευνα και διδασκαλία επί του  Δημοσίου Δικαίου, με ιδιαίτερη ευαισθησία και επιστημονική, διεθνούς βεληνεκούς, κατάρτιση για τα Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα φωτίζει τον δρόμο της Επιστήμης και του Δικαίου όπως έκανε και ο πατέρας της με το έργο του, ο αείμνηστος Στρατηγός Δημήτριος Αντωνίου, του οποίου κατά την γνώμη μας οι αρχές πρέπει να συνεκτιμηθούν για την υπό κρίση ανασύσταση των ΜΟΜΑ από το ΥΠΕΘΑ.

Πηγή: flashnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου