31 Ιουλίου 2018

Βιβλιοθήκη Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος "Αθηνούλα Μαρτίνου"

Από την ίδρυση του Mουσείου κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση μιας ειδικής ναυτικής βιβλιοθήκης ως αναπόσπαστο τμήμα του με πρωταρχικό σκοπό να συγκεντρωθούν βιβλία σχετικά με τη ναυτιλία, τη θάλασσα και γενικότερα τα θαλάσσια έργα και τη συμβολή στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τη ναυτική τέχνη, ιστορία και παράδοση της Ελλάδος αλλά και γενικότερα της παγκόσμιας ναυτιλίας.







Ο κύριος όγκος της συλλογής αποτελείται από βιβλία ναυτικής ιστορίας, τα οποία καλύπτουν την εξέλιξη του εμπορικού και πολεμικού ναυτικού δια μέσου των αιώνων, με έμφαση στην ανάπτυξη της ναυτιλίας κυρίως στον ελληνικό χώρο. Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των επιστημονικών και τεχνικών βιβλίων που έχουν σχέση με τη ναυτική επιστήμη. Υπάρχουν ακόμη βιβλία που τα θέματά τους καλύπτουν την ελληνική, ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια ιστορία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη ενότητα από μνημειακές, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, πολύτιμα λευκώματα αλλά και μοναδικά αντίτυπα βιβλίων από το 16ο μέχρι και το 19ο αιώνα , όπως μια ελληνική έκδοση της «Γεωγραφίας του Πτολεμαίου» του 1546 και μια λατινική του 1596, ο «Πορτολάνος του Δημητρίου Τάγια» των αρχών του 19ου αιώνα (το δεύτερο γνωστό αντίτυπο βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη), η «Ελλάδος περιήγησις» του Παυσανία του 1583 και 1613 (δύο εκδόσεις), το “A voyage into the Levant” (1718) vol I,II του M.Tournefort, τα «Καράβια του Αγώνος» με κείμενα του υποναυάρχου Δημητρίου Γ. Φωκά και εικονογράφηση του γνωστού καλλιτέχνη Λυκούργου Κογεβίνα, το τρίτομο έργο του Paris (vice amiral) με τίτλο “Collection de plans ou dessins de navires et de bateaux anciens ou modernes” του 1882-1886. κ.α. . 


Ιδιαίτερο τμήμα της συλλογής της βιβλιοθήκης αποτελούν τα περιοδικά, ελληνικά και ξένα, κυρίως ναυτικού περιεχομένου. 



Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από Τρίτη έως Σάββατο από τις 9:00 έως τις 14:00 και εξυπηρετεί τους ερευνητές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά λειτουργεί ως αναγνωστήριο και παραμένει ανοικτή στο κοινό για επιτόπια μελέτη.

Για αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://libraryhmm.openabekt.gr

Πηγή: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας (Facebook Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου