18 Οκτωβρίου 2017

Η εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας αναχώρησε για τον Βύρωνα με την ΤΠΚ Γρηγορόπουλος (Φωτογραφίες-Video)

Με τιμές Αρχηγού Κράτους αποχαιρέτησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα, το πρωί αναχώρησε από το λιμάνι της Αιγιάλης με την Πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος», η Ιερή εικόνα της Παναγίας της χοζοβιωτισσας η οποία θα μεταφερθεί στην Ιερά μητρόπολη Βύρωνα και Υμηττού προς προσκύνηση και ευλογία.


Η εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας είναι μια εκ των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας με ξεχωριστή θέση στην καρδιά των πιστών, όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού η εικόνα θα φιλοξενηθεί από τις 16 έως 28 Οκτωβρίου.

 Το σπάνιο γεγονός της φιλοξενίας της Εικόνος της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης στην Αθήνα εντάσσεται στους εορτασμούς των ΙΕ’Δημητρίων 2017 που με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση των πιστών διοργανώνει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος για δέκατη πέμπτη χρονιά και με αφορμή τα 90 χρόνια από της ιδρύσεως της παρουσίας και της προσφοράς της Ενορίας.


Για εκείνους που δεν γνωρίζουν την ιστορία της αφίξεως και ευρέσεως της Ιεράς Εικόνας στο νησί της Αμοργού αξίζει να αναφέρουμε ότι παραδίδονται δύο μαρτυρίες:

Η πρώτη λέει ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα σε μία βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι στην Αμοργό. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μία ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.

Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους. Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έσχισαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργικό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε. Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.

Πέρα βέβαια από αυτά τα ιστορικά στοιχεία μπορεί να αναφέρει κανείς και τις πάμπολες από πολλών ετών μαρτυρίες πιστών που έχουν επισκεφθεί τον Μοναστήρι για τα θαύματα που έχουν γίνει με την επίκληση της χάρης της και διά των πρεσβειών της θαυματουργού εικόνας. 

Άλλοτε γίνονται γνωστά, άλλοτε όχι. Εκείνη με διάκριση, άλλοτε τα φανερώνει, άλλοτε τα αποκρύπτει. Πολλοί πιστοί έχουν αναπαυθεί επικαλούμενοι την χάρη της και την πρεσβεία της στον άγιο Θεό μας και έχουν βρεί λύτρωση στο πρόβλημά τους.



Εκτός της αφίξεως της Ιεράς Εικόνας την Δευτέρα 16/10  και ώρα 6.00μ.μ έμπροσθεν του Ιερού Ναού, όπου θα γίνει η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δανιήλ με πλήθος κληρικών και πιστών της και της φιλοξενίας της έως την 29 Οκτωβρίου στο πλούσιο και πολυήμερο πρόγραμμα λατρευτικών και πνευματικών εκδηλώσεων των ΙΕ΄Δημητρίων 2017 περιλαμβάνονται :

-Η Εορταστική εκδήλωση της Κυριακής 15ης Οκτωβρίου, όπου θα γίνει παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος του κ. Νίκου Αναγνωστόπουλου με τίτλο : «Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος (1927-2017) 90 χρόνια ενοριακής προσφοράς και μαρτυρίας» στο κινηματοθέατρο Νέα Ελβετία (πρ. Λουΐζα) οδός Νέας Ελβετίας 34 στο Βύρωνα

-Πανυγηρικός εσπερινός την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου το εσπέρας και ώρα 6.30μ.μ. και Πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, κυριώνυμος ημέρα της Πανηγύρεως του Ιερού Ναού μας


-Τέλος το Πρόγραμμα των ΙΕ΄Δημητρίων 2017 είναι πλαισιωμένο με σειρά καθημερινών θείων Λειτουργιών και Ιερών Ακολουθιών καθώς και ομιλιών και συζητήσεων με κληρικούς για πνευματικά θέματα.








Πηγήhttps://cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου