22 Μαΐου 2017

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Εξαιρετικά δύσκολη η παραχώρηση αντιτορπιλικών ARLEIGH BURKE για το Π.Ν

Με αφορμή την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης της Σούδας η Αθήνα ζητά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Το πρώτο σχετίζεται με τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 και το δεύτερο με τα κορυφαία αντιτορπιλικά Arleigh Burke στόχος των οποίων θα ήταν η κάλυψη των αναγκών του Π.Ν σε αεράμυνα περιοχής με παράλληλη απόσυρση παλαιών μονάδων κρούσεως επιφανείας. 

Στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς.
Ένα σκέλος της καθυστέρησης αφορά το πιθανό πολιτικό κόστος και ένα δεύτερο τα ανταλλάγματα που ζητάει η Αθήνα. Για την Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά δύσκολη η παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke, τα οποία φέρουν πυραυλικά συστήματα Aegis. Αυτού του είδους τα πλοία δεν έχουν ενταχθεί στην κατηγορία του πλεονάζοντος πολεμικού υλικού (EDA) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και δεν θα μπορούσαν να παραχωρηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στο δημοσιεύμα η ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ: υπενθυμίζεται ότι τα ελικόπτερα τύπου Καϊόβας μεταφέρονται στην Ελλάδα ακριβώς μέσω EDA, που είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά έχει γίνει δίαυλος για παραχώρηση υλικού και σε ισχυρές οικονομίες όπως το Ισραήλ. Γίνεται απολύτως σαφές ότι δίχως την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ειδικούς όρους ούτε για τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη F-35, παρά την καλή αμερικανική διάθεση να διευκολύνουν τις διαδικασίες που αφορούν την αρχική προώθηση του αιτήματος, αλλά και τη θετική αντιμετώπιση από τη γραφειοκρατία.

Στα πλέον σαφή και ήδη ορατά αντισταθμιστικά ωφελήματα θα πρέπει να θεωρείται η έμμεση -αλλά ουσιώδης- αμερικανική βοήθεια στην αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης, στη γεωπολιτική θέση και την επιχειρησιακή αξία του οποίου το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ έχουν επενδύσει σημαντικά. Από αρκετούς εκτιμάται, επιπλέον, ότι η Αθήνα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης από τις ΗΠΑ σε μικρότερα αλλά τακτικής σημασίας οπλικά συστήματα, η τεχνολογική εξέλιξη των οποίων είναι η ταχύτητα, όπως τα drones ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγήwww.thinknews.gr
Με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κυριακής, φύλλο 21/5/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου