6 Απριλίου 2017

Σαν σήμερα 6-7 Απριλίου 1941: Η εφιαλτική νύχτα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας. Την ίδια μέρα στις 21:20 το λιμάνι του Πειραιά βομβαρδίζεται για δυόμισι ολόκληρες ώρες από γερμανικά αεροσκάφη ‘’Γιούνκερς’’, τα οποία πόντισαν μαγνητικές νάρκες στον προλιμένα και το κεντρικό λιμάνι για να εμποδιστεί η έξοδος των πλοίων. 

Λίγο αργότερα τα ‘’Στούκας’’ χτυπούν το βρετανικό φορτηγό Clan Fraser που μετέφερε όπλα και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών καθώς και τις παρακείμενες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Το πλοίο καιγόταν για περίπου 5 ώρες και τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου βυθίστηκε μετά από μια τρομερή έκρηξη, η οποία παρέσυρε περίπου 70 μικρά και μεγαλύτερα ιστιοφόρα και φορτηγίδες. 

Πυρακτωμένα κομμάτια από λαμαρίνες του πλοίου εκσφενδονίζονται ακόμα και έξω από το λιμάνι, τα πλοία στου Ξαβερίου τυλίχτηκαν στις φλόγες όπως και τα υπόστεγα της ελεύθερης ζώνης μέχρι το ναυπηγείο Βασιλειάδη. 

Ο Πειραιάς θύμιζε κόλαση και τότε μια συμπαγής μάζα ανθρώπων σχηματίζει το πρώτο κύμα φυγής προς την Αθήνα. Από εκείνη τη μέρα και μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα ο Πειραιάς δέχεται 55 αεροπορικές επιδρομές.
Φωτογραφία από το αρχείο του Ο.Λ.Π.

Πηγή: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας (Facebook Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου