30 Μαρτίου 2017

Άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ: Οι μονάδες κρούσεως του Στόλου ασκούνται σε ρεαλιστικές συνθήκες (φωτορεπορτάζ του defencenews.gr)

Η Άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17 αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας του Π.Ν.

Πυρήνας αυτών είναι το ίδιο το προσωπικό των μονάδων κρούσεως του Αρχηγείου Στόλου καθώς και του ΓΕΝ που καθημερινά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας δίνει έναν τιτάνιο αγώνα στόχος του οποίου είναι να διατηρεί αξιόμαχα τα οπλικά συστήματα που του διατίθενται παράλληλα με την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τους βελτιώνοντας τις υφιστάμενες τεχνικές και τακτικές ναυτικών επιχειρήσεων.
Σήμερα, το Π.Ν καλείται με το 1/3 των διατιθέμενων πόρων εν συγκρίσει με τα προ κρίσης έτη, να καλύψει ένα διαρκές και συνεχώς αυξανόμενο όγκο αποτροπής σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα της Τρίτης, 21 Μαρτίου περνάμε τη κεντρική πύλη του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Κατευθυνόμαστε προς τη φρεγάτα "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" εκεί όπου θα βρεθούμε εν πλω για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα. Λίγο πριν την επιβίβαση μας, μας υποδέχεται ο Υποπλοίαρχος Μηλιώνης Γιώργος, διευθυντής Ηλεκτρονικών - Επικοινωνίας του πλοίου. Με τον Υποπλοίαρχο Μηλιώνη, κατευθυνόμαστε στο γραφείο του κυβερνήτη Αντιπλοίαρχος Ιώαννης Αθανασόπουλος Εκεί μας περιμένει και ο Ύπαρχος της Φρεγάτας "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" Πλωτάρχης Αθανάσιος Οικονομίδης. Η σύντομη κουβέντα στο γραφείο του κυβερνήτη έχει ως επίκεντρο το πρόγραμμα της άσκησης. Αρχικά θα μεταβούμε στο πεδίο βολών Άνδρου προκειμένου να εκτελεστούν ναυτικά πυρά από τα κύρια πυροβόλα των πλοίων κατά ρυμουλκούμενου στόχου. Ακολούθως, μετά το χάραγμα θα ακολουθήσει σενάριο απειλής αέρος γνωστά ως ADEX (Air Defense Exercise).




Η προετοιμασία απάρσεως έχει ήδη ξεκινήσει και συνοδεία του Υποπλοιάρχου Μηλιώνη κάνουμε μια πρώτη γρήγορη ξενάγηση στο πλοίο. Στη γέφυρα συναντάμε ένα παλιό καλό φίλο, τον Υποπλοίαρχο Χρήστο Κλειάσιο Διευθυντής Ναυτιλίας Κατεύθυνσης. Από τα παράκτια περιπολικά στις πυραυλακάτους κλάσης ΡΟΥΣΕΝ και τώρα στη Φρεγάτα "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ". Λίγη ώρα αργότερα ο απόπλους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Στην άσκηση συμμετέχει η Φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ", το πλοίο γενικής υποστήριξης "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", η Φρεγάτα "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ", τα ΤΠΚ "ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ" και "ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ" καθώς και το Υποβρύχιο "ΤΡΙΤΩΝ". 

Εν πλω για το πεδίο βολών Άνδρου περί τις 23.30 προσνηώνεται το οργανικό ελικόπτερο ΑΒ-212 με αριθμό ΠΝ 25 της 1ης Μοίρας Ελικοπτέρων Ναυτικού. Η προσνήωση είναι η πλέον δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Σε συνθήκες σκότους οι χειριστές καλούνται να προσνηώσουν ένα πτητικό μέσο σε ένα πλοίο που κινείται, στο απόλυτο σκοτάδι με ελάχιστο φωτισμό από το ελικοδρόμιο της φρεγάτας τις περισσότερες φορές με κακές καιρικές συνθήκες όπου το πλοίο παρουσιάζει αυξημένο διατοιχισμό και ελάχιστη ευστάθεια. Όπως μας λένε οι χειριστές είναι σαν να καλείσαι να προσνηωθείς σε ένα γραμματόσημο (εννοούν το πλοίο) που κουνιέται καταμεσής του πελάγους. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του defencenews.gr  πατώντας εδώ

Πηγήwww.defencenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου