29 Μαρτίου 2017

Κατάκολο: Εντυπωσίασε το Ναρκοθηρευτικό "ΚΑΛΥΨΩ" για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. (Φωτογραφίες)

Το Ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού "ΚΑΛΥΨΩ" είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι πολίτες την Κυριακή 26 Μαρτίου, το οποίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του Κατακόλου με σκοπό να λαμπρύνει με την παρουσία του τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Το πλοίο παρέμεινε μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 27 Μαρτίου, η παρουσία του οποίου έγινε δυνατή κατόπιν ενεργειών του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ν.Ηλείας και με την πολύτιμη συνδρομή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου.


Το πρωινό της Κυριακής μικροί και μεγάλοι δεν δίστασαν να το επισκεφθούν και με σύμμαχο τον καλό καιρό ξεναγήθηκαν στους χώρους του από το προσωπικό του πλοίου.

Τους επίσημους αλλά και το κοινό υποδέχθηκε ο κυβερνήτης του Ναρκοθηρευτικού, Πλωτάρχης (ΠΝ) Α. Σαϊβανίδης, ενώ παράλληλα  έγινε και ανταλλαγή θηρεών, μεταξύ του προέδρου της ΕΑΑΝ Ηλείας Αντιπλοιάρχου εν αποστρατεία κ.Ζώη Υφαντή και του κυβερνήτη.



Αναλυτικά, ο κ.Σάκης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου δήλωσε:

"Χάρη των ενεργειών του Παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και μετά από διαταγή του Ναρκαλιευτικού, βρέθηκε στο λιμάνι μας το Ναρκοθηρευτικό "ΚΑΛΥΨΩ", ένα από τα 7 Ναρκοθηρευτικά του στόλου μας. 


Έχει 52 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι 12 είναι Αξιωματικοί. Ο ρόλος αυτών των σκαφών είναι η ανίχνευση και η θήρα των ναρκών προκειμένου μετά να ακολουθήσουν και τα Ναρκαλιευτικά να τις εξοντώσουν και να τις συλλέξουν στο σκάφος. 


Χαρά μας μεγάλη που βρίσκεται το σκάφος αυτό εδώ σήμερα με την ευκαιρία της Εθνικής μας Επετείου για να λαμπρύνει τη γιορτή. 
Όλα αυτά συνέβησαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΕΑΑΝ τους οποίους ευχαριστώ θερμά.


Επίσης η Ένωση έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε στο άμεσα προσεχές μέλλον να μας επισκεφθεί και μια φρεγάτα του στόλου μας.

Όταν στο λιμάνι μας καταπλέουν σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού αναμφισβήτητα δίνεται μεγαλύτερη αίγλη στο λιμάνι. 

Αντιλαμβάνεστε ότι ανεβαίνει και το εθνικό μας αίσθημα και το συναίσθημα γίνεται πιο έντονο. Είναι συγκινητική η παρουσία και η υποδοχή από τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. 

Η φιλοξενία τους αποδεικνύει ότι στο Πολεμικό μας Ναυτικό λειτουργούν τα πράγματα πάρα πολύ σωστά και μας εμπνέει εμπιστοσύνη και μας δίνει και την βεβαιότητα ότι πάμε καλά."



Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας κ.Τάσος Αράπογλου, ανέφερε μεταξύ άλλων:


"Η μεγάλη βοήθεια για να κάνουμε αυτές τις κινήσεις είναι οι παροχές που έχει το Λιμενικό Ταμείο στα Πολεμικά Πλοία δωρεάν. Ρεύμα, νερό, απορρίμματα και αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ ώστε να επιμείνουμε και να ζητάμε πλοία από το Ναυτικό να μας φέρνουν πλοία στο λιμάνι του Κατακόλου. 

Πιστεύω ότι είναι και για τον κόσμο μια εθνική ανάταση να έρχονται εδώ και να βλέπουν."



Λίγα λόγια για το πλοίο:

To πλοίο αποτελεί ένα από τα δώδεκα πλοία τύπου OSPREYπου διέθετε το Αμερικάνικο Ναυτικό και το δεύτερο σε σειρά που κατασκευάστηκε.

Καθελκύστηκε στις 11 Οκτωβρίου 1989 και ενεργοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου 1994 από το Αμερικάνικο Ναυτικό με το όνομα USSHERON και πλευρικό αριθμό 52.

Στις 17 Ιανουαρίου 2007 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό στην Ναυτική Βάση Ινγκλσάιντ του Τέξας και στις 16 Μαρτίου 2007 παρελήφθη από τον Πλωτάρχη Γ. Καραγεώργη ΠΝ λαμβάνοντας το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΥΨΩ με πλευρικό αριθμό Μ-64. Το πλοίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 16 Ιανουαρίου 2008.



Έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα ναρκοθηρευτικά του Στόλου και συμμετέχει στο σύνολο των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ονομασία του πλοίου με το όνομα ΚΑΛΥΨΩ είναι εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία. Η Καλυψώ είναι Νύμφη που συναντάται στην Οδύσσεια. Ζούσε απομονωμένη σε ένα νησί, την Ωγυγία και τρεφόταν με αμβροσία και νέκταρ. Είχε τη δύναμη να κάνει αθάνατο ένα θνητό. Μεταγενέστεροι του Ομήρου αναφέρουν την Καλυψώ ως Ωκεανίδα ή Ατλαντίδα, κόρη της Πλειόνης.

Είναι η τέταρτη φορά που δίνεται το όνομα ΚΑΛΥΨΩ σε Πολεμικό Πλοίο.

Ιδίου τύπου πλοίο είναι και το Ν/ΘΗ ΕΥΝΙΚΗ το οποίο είχε καταπλεύσει στο Κατάκολο το 2016.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Διαστάσεις: 57,3/10,6/3,2 μέτρα
Εκτόπισμα: 934,28 τόνους
Πρόωση: Δύο Μηχανές Diesel FRICANTIERI DIVISIONE GRANDE MOTORI (ID36 SS8V-AM)
Ταχύτητα: 10 κόμβοι
Οπλισμός: Δύο πολυβόλα Browning0.50, ένα (1) πολυβόλο MG-34
Πλήρωμα: 52 (12 Αξιωματικοί)

Πηγήmyilianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου