8 Φεβρουαρίου 2017

Α/Γ «ΛΕΣΒΟΣ»: Ποια μέτρα λαμβάνονται για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Ερωτηματικά δημιούργησε το θέμα που προέκυψε με τους εμβολιασμούς στρατιωτικού προσωπικού που εμπλέκεται σε δραστηριότητες των ΕΔ αναφορικά με υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα και είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών χωρίς να έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Ιδιαίτερα η περίπτωση του πληρώματος του αρματαγωγού «ΛΕΣΒΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού που εστάλη έπειτα από κυβερνητική απόφαση στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό «hot spot» για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, έθεσε ζήτημα εάν υπάρχει επαρκής προετοιμασία στη λήψη μέτρων υγειονομικής προστασίας του προσωπικού του ΠΝ. 


Σύμφωνα δε με πληροφορίες διαγνώστηκε πρόσφατα κρούσμα φυματίωσης σε έναν εκ των φιλοξενούμενων αλλοδαπών, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί  για προληπτικούς λόγους εκτός του πλοίου στο ιατρείο του hot spot της Μόριας. Θα πρέπει λοιπόν προς αποφυγήν λανθασμένων εντυπώσεων να αποσαφηνιστούν τα εξής.

Οι προβλέψεις για τη διαδικασία φιλοξενίας επί του Α/Γ "ΛΕΣΒΟΣ"

Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΕΘΑ στο Onalert.gr , η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο αρματαγωγό του ΠΝ, έχει γίνει με πρόνοια σειράς ζητημάτων που άπτονται την ασφάλεια του πληρώματος αλλά και των φιλοξενούμενων σε αυτό ατόμων. 

Ειδικότερα η όλη διαδικασία γίνεται σε στενό συντονισμό με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν, ώστε αυτοί να έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί. Η διαλογή τους γίνεται με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί ενώ κάθε πρόσφυγας έχει μαζί του την προβλεπόμενη κάρτα υγείας.

Κατά συνέπεια η άνωθεν διαδικασία επιλογής κρίθηκε ότι είναι επαρκής και αξιόπιστη, προκειμένου το πλήρωμα του αρματαγωγού να μην απαιτείται να εμβολιαστεί καθόσον δεν προβλέπεται να έρθει σε άμεση επαφή μη εμβολιασμένους μετανάστες. Από εκεί και πέρα σε κάθε άλλη περίπτωση στελέχους που εμπλέκεται σε άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες σχετικά με δομές φιλοξενίας, ισχύουν οι οδηγίες που προβλέπονται για το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ.

Επιπλέον σε ότι αφορά τη φιλοξενία αλλοδαπών προσφύγων στο αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εντός του πλοίου, συνοδεύονται από υγειονομικό προσωπικό της ΜΚΟ «Γιατροί του κόσμου» οι οποίοι και έχουν άμεση ιατρική επίβλεψη ώστε τυχόν προβλήματα να αντιμετωπίζονται άμεσα. Στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει για οποιονδήποτε λόγο, αποφασίζεται η μεταφορά του για νοσηλεία στις δομές φιλοξενίας του νησιού, όπως συνέβη άλλωστε με το άνωθεν μεμονωμένο περιστατικό. 

Επίσης διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία επιλογής των φιλοξενούμενων μεταναστών περιλαμβάνει εκτός από ιατρικά και κριτήρια εθνικής προέλευσης, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας επεισοδίων που έχουν παρατηρηθεί σε δομές φιλοξενίας από αντιθέσεις μεταξύ προσφύγων από διαφορετικές χώρες.

Κατά συνέπεια έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για το προσωπικό για όσο διάστημα απαιτηθεί η παραμονή του αρματαγωγού στο νησί, ενώ ακόμα δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το χρονικό σημείο απεμπλοκής του από τα συγκεκριμένα καθήκοντα προκειμένου να επιστρέψει στη βάση του στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Τα στοιχεία αυτά έγιναν διαθέσιμα προκειμένου να μην διογκώνονται καταστάσεις πέραν από το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με δεδομένο το εύλογο ενδιαφέρον του κοινού. Από εκεί και πέρα όμως είναι φυσικό να υπάρχουν ανησυχίες και προβληματισμός για τις προβλέψεις υγειονομικής κάλυψης του λοιπού προσωπικού των ΕΔ με τα απαιτούμενα εμβόλια που προστατεύουν από ασθένειες όπως πολιομυελίτιδα και ανεμοβλογιά ώστε αυτοί να είναι επαρκώς προστατευμένοι καθόσον τα κρούσματα μεταδίδονται πολύ εύκολα όταν ο φορέας συνυπάρχει στον ίδιο χώρο.

Μέχρι πότε οι Ε.Δ θα απασχολούνται σε καθήκοντα άσχετα με την αποστολή τους;

Σαφέστατα πάντως η χρήση των ΕΔ ως «επιτροπή υποδοχής και φιλοξενίας» προσφύγων δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται επ’ αόριστον ούτε κρίνεται ως εποικοδομητική η χρήση πολεμικών πλοίων «ως πλωτών ξενοδοχείων» μόνο και μόνο επειδή κάποιος στη κυβέρνηση σκέφτηκε ότι είναι καλή ιδέα να επιστρατεύσει ένα αρματαγωγό για να καλυφθούν ελλείψεις σε δομές και να φανεί ότι υπάρχει μέριμνα για το προσφυγικό σε επίπεδο «δημοσίων σχέσεων».

Οι ΕΔ πρέπει να απεμπλακούν το ταχύτερο από αυτές τις δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να λάβουν το χαρακτήρα μόνιμης κατάστασης χωρίς καμία εναλλακτική διαδικασία ανάληψης ευθύνης πλήρους υποστήριξης των προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι ΕΔ για το προσφυγικό, 22.354 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε 44 δομές διαχείρισης ΕΔ,  με δυνατότητα φιλοξενίας 40.664 ατόμων. 

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 2 Φεβρουαρίου  2017 ανέλαβαν το έργο της παροχής 23.309 μερίδων φαγητού (ήτοι 69.927 γεύματα) και  για την υγειονομική κάλυψη των δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών διατίθενται 30 Ιατροί και 15 Νοσηλευτές, ενώ υφίσταται και περιοδική κάλυψη με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι).

Είναι σαφές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις με την έγκαιρη επέμβαση τους κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από καμία άλλη υπηρεσία του Κράτους, το οποίο ήταν παντελώς ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Πηγήwww.onalert.gr/  Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου