5 Ιανουαρίου 2017

Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου 1913: Η ναυμαχία της Λήμνου

Μετά την ήττα στη ναυμαχία της Έλλης την 3η Δεκεμβρίου 1912 και τη δυσμενή εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ξηρά, ο τουρκικός στόλος αναγκάστηκε με νέο αρχηγό και με όλες τις μονάδες του να εξέλθει πάλι στο Αιγαίο, το πρωινό της 5ης Ιανουαρίου 1913. 

Η ναυμαχία ξεκίνησε στις 11:43 από απόσταση 8.400 μέτρων. Στα πρώτα 15 λεπτά το θωρηκτό Μεσουδιέ, τρέπεται σε φυγή χτυπημένο από πυρά των θωρηκτών Ψαρά και Ύδρα.
Λίγα λεπτά αργότερα ο Αβέρωφ, με μια ομοβροντία καταστρέφει το μεσαίο πύργο του Μπαρμπαρόσα προκαλώντας του φωτιά. Ο τουρκικός στόλος υποχωρεί καταγράφοντας μεγάλες απώλειες και μέχρι το τέλος του πολέμου δεν επιχείρησε άλλη έξοδο στο Αιγαίο. 

Ουσιαστικά με τη ναυμαχία της Λήμνου ο ελληνικός στόλος υπό την ηγεσία του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη εξασφάλισε για την Ελλάδα την κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Φωτογραφία:  Κωνσταντίνου Αλεξανδρή, Ναυμαχία της Λήμνου. 
Ακουαρέλα 37χ40εκ. Συλλογή Ν.Μ.Ε. Ο ζωγράφος, τότε δόκιμος αρχικελευστής Κ. Αλεξανδρής, ήταν αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων καθώς επέβαινε στο Α/Τ “Λέων”. Στο κέντρο της σύνθεσης διακρίνεται το Θ/Κ “Αβέρωφ”, ηγούμενο της στήλης των ελληνικών θωρηκτών.

Πηγή: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας (Facebook Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου