24 Ιανουαρίου 2017

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου 1913: Η πρώτη πτήση ναυτικής συνεργασίας στην παγκόσμια ιστορία.

Το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 1913 στις 08:30, αποθαλασσώθηκε από τον Μούδρο ένα ελληνικό υδροπλάνο τύπου Maurice Farman με κυβερνήτη τον Υπολοχαγό Μιχ. 

Μουτούση και παρατηρητή τον Σημαιοφόρο Αρ. Μωραϊτίνη, πέταξε πάνω από το αγκυροβόλιο του Ναγαρά στα Δαρδανέλλια, παρέμεινε 2,5 ώρες στον αέρα διανύοντας 180 χιλιόμετρα και αναγνώρισε τα τουρκικά πλοία ρίχνοντας μάλιστα και τέσσερεις χειροβομβίδες κατ’ αυτών. 






Επιστρέφοντας το ελληνικό υδροπλάνο προσθαλασσώθηκε λόγω μηχανικής βλάβης νοτιοδυτικά της Ίμβρου και ρυμουλκήθηκε ως τον Μούδρο από το αντιτορπιλικό ‘’Βέλος’’ (Φωτογραφία πάνω δεξιά). 


Στην πλώρη του Α/Τ «Βέλος» φωτογραφίζονται από αριστερά ο Σημαιοφόρος Α. Μωραϊτίνης, ο Ανθυποπλοίαρχος Γ. Χορς (ύπαρχος), ο Πλωτάρχης Δ. Θεοχάρης (κυβερνήτης) και ο Λοχαγός Μουτούσης. Φωτογραφικό Αρχείο Ν.Μ.Ε.

Με την αποστολή αυτή το ελληνικό Ναυτικό έγραφε τη δική του πρωτιά στη παγκόσμια ιστορία εκτελώντας την πρώτη επιχείρηση ναυτικής συνεργασίας.
“Από την έκδοση «Απ’ τα πελάγη …στους αιθέρες. 


Το Χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας. 1913-1941» του Αντιναυάρχου Π.Ν. (ε.α), Ιωάννη Παλούμπη. Έκδοση Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος / Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών’’.


Στη φωτογραφία δεξιά ο Υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης στον πλωτήρα του αεροσκάφους Maurice Farman Hydroplane με το οποίο εξετέλεσε την πτήση στον Ναγαρά.
Φωτογραφικό Αρχείο Ν.Μ.Ε.






Πηγή: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας (Facebook Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου