19 Δεκεμβρίου 2016

Οι ναυτικές επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόσειο και η αυξανόμενη απειλή του Τουρκικού Ναυτικού.

Σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία, η φύση των εχθροπραξιών στο Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο, αναμένεται να είναι κυρίως αεροναυτική, με αμφότερες τις πλευρές, να επιχειρούν την επίτευξη των ΑΝΣΚ τους, σε μικρό χρονικό διάστημα και εκμεταλλευόμενες το στοιχείο του αιφνιδιασμού, το οποίο ευνοείται από το γεωγραφικό περιβάλλον.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι η ευρεία χρήση όπλων υψηλής τεχνολογίας, το κορεσμένο περιβάλλον, από πλευράς αριθμού ημετέρων, φίλιων, εχθρικών και ουδετέρων δυνάμεων και η δυσχέρεια αποκτήσεως συνεχούς επιχειρησιακής και τακτικής εικόνας του Θ.Ε, καθώς και αποφυγής αμοιβαίων παρεμβολών.


Ο χώρος του Αιγαίου, αν και είναι ενιαίος αμυντικώς, παρουσιάζει γεωγραφική ασυνέχεια, με κυρίαρχο στοιχείο τη θάλασσα και τη διασπορά μεγάλου αριθμού νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, ανήκει στη Χώρα μας. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, γειτνιάζουν άμεσα με την Τουρκία, ενώ απέχουν αρκετά, από το Ηπειρωτικό τμήμα της Χώρας μας. 

Το 49,43% του Αιγαίου, αποτελείται από διεθνή ύδατα, εντός των οποίων, δυνατόν να πλέουν τόσο εμπορικά, όσο και πολεμικά πλοία διαφόρων κρατών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Τουρκίας. Κατά συνέπεια, η υποχρέωση ενιαίας αμυντικής αποτελεσματικής καλύψεως του Αιγαίου απαιτεί, μεταξύ άλλων, Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουσες ετοιμότητα, κινητικότητα, ευελιξία και αυτονομία.

Η γειτνίαση των Τουρκικών Α/Δ με τις νήσους του Α. Αιγαίου, σε συνδυασμό με τις ακτίνες ενεργείας, τη δυνατότητα εναερίου ανεφοδιασμού και την αριθμητική υπεροχή των Τουρκικών Αεροσκαφών, καθιστά δυνατή τη συνεχή δράση αυτών, σε ολόκληρο το Θέατρο Επιχειρήσεων του Αιγαίου, συνιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, άμεση και σοβαρή απειλή, για τις ημέτερες Ν. Μονάδες. 

Η γεωγραφία του χώρου, ευνοεί την δράση ταχέων σκαφών (ιδιαίτερα στο νότιο Αιγαίο) και κυρίως των ημετέρων (αγκίστρωση, απόκρυψη, αιφνιδιασμός, ανεφοδιασμός σε νήσους), υπό την προϋπόθεση της δυνατότητος απαγορεύσεως εκμετάλλευσης φιλίων ακτών, από εχθρικά ταχέα σκάφη. Προσφέρεται επίσης για επιθετική ναρκοθέτηση, ενώ τα βάθη, ενδείκνυνται κατά βάση, για χρήση αγκυροβολημένων ναρκών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο defencenews.gr  πατώντας εδώ

Πηγήwww.defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου