24 Δεκεμβρίου 2016

Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου 1940: Ηρωική δράση του Υ/Β Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π.

To υποβρύχιο Παπανικολής Υ2, με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτωνα Ιατρίδη, επιτίθεται στην είσοδο του Αυλώνα κατά ιταλικής νηοπομπής και βυθίζει το οπλιταγωγό Firenze 3.952t, κατάφορτο με πυρομαχικά και στρατιώτες. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία των υποβρυχίων μας στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. 

Ο Παπανικολής Υ2, ήταν το δεύτερο της σειράς των δύο υποβρυχίων τύπου Schneider – Laybeuf που ναυπηγήθηκαν στη Γαλλία, κατόπιν παραγγελίας της ελληνικής κυβέρνησης το 1925.
Η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στην Toulon την 21η Δεκεμβρίου 1927. Στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων από 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι και την αποδημία του στόλου στην Αλεξάνδρεια στις 22 Απριλίου 1941, ο Παπανικολής εκτέλεσε έξι πολεμικές περιπολίες, γράφοντας μια ναυτική εποποιία με τη δράση του στα νερά της Αδριατικής.

Η δράση του στη Μέση Ανατολή ήταν εξίσου σημαντική, καθώς εκτέλεσε 14 πολεμικές περιπολίες διανύοντας 21.151 ν.μ. 

Με την απελευθέρωση το υποβρύχιο επέστρεψε στην ελεύθερη Ελλάδα μετά από 3 χρόνια, 7 μήνες και 2 ημέρες αγώνων και κακουχιών αλλά περήφανο για την προσφορά του στον αγώνα για την ελευθερία.

Ο Παπανικολής παροπλίστηκε στις 14 Ιουλίου του 1945. 


Ο πυργίσκος και η γέφυρά του έχουν τοποθετηθεί στον περίβολο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος για να θυμίζουν τις σελίδες δόξας και ηρωισμού των υποβρυχίων 
μας.







Πηγή: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας (Facebook Page) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου