24 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου 1912: Βαλκανικοί Πόλεμοι - Απελευθέρωση Τενέδου.

Το θωρακισμένο καταδρομικό "Γεώργιος Αβέρωφ" υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη απελευθερώνει την Τένεδο, η οποία αξιοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο ή καταφύγιο των περιπολούντων πλοίων. 

Στην δεύτερη φωτογραφία  εικονίζονται τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος στον χάρτη, στην τρίτη φωτογραφία εικονίζονται ελληνικά πολεμικά πλοία (ανιχνευτικά - αντιτορπιλικά) αγκυροβολημένα στον όρμο της Τενέδου να παρακολουθούν τη διέλευση των θωρηκτών, των αντιτορπιλικών και του υποβρυχίου, ενώ στην τρίτη εικονίζεται το θωρακισμένο καταδρομικό "Γεώργιος Αβέρωφ" σε επιστολικό δελτάριο της εποχής.




=========================================================================================

To δυστύχημα του  ναρκαλιευτικού "Πηνειός"

Στις 24 Οκτωβρίου του 1945 κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου  Πολέμου συνέβη το δυστύχημα του  ναρκαλιευτικού "Πηνειός".
Το οποίο  σε επιχειρήσεις ναρκαλιείας προσκρούει σε νάρκη στο ναρκοπέδιο Πρεβέζης και βυθίζεται οδηγώντας στον θάνατο τους 22 από τους 23 άνδρες του πληρώματος. 



Στην πρώτη φωτογραφία εικονίζεται ναρκαλιευτικό τύπου "Πηνειός" ενώ στην δεύτερη το μνημείο για τους πεσόντες του "Πηνειός" που έχει ανεγερθεί στην Πρέβεζα. 


Πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (Facebook Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου