10 Αυγούστου 2016

Αλλάζει το ποσοστό εισφορών για το ΒΟΕΑ ΜΤΝ

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε υπουργική απόφαση που επιφέρει αλλαγές στις κρατήσεις που διενεργούνται υπέρ ΒΟΕΑ στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα

Η υπουργική απόφαση ισχύει από 1-9-2016, οπότε αλλάζουν οι κρατήσεις ΒΟΕΑ σε μισθούς και συντάξεις από το Σεπτέμβριο 2016.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται κατά 73% το κόστος εγγραφής τέκνων για τους εν ενεργεία και κατά 40% για τους απόστρατους, ενώ επίσης μειώνονται κατά 12,5% οι μηνιαίες εισφορές για τα 2 πρώτα παιδιά και στους εν/εν και στους απόστρατους.
Οι διαφορές με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις για το δικαίωμα εγγραφής και τις μηνιαίες εισφορές αναλύονται ως εξής:


ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Α. Με την υπουργική απόφαση καθορίζεται ότι:
“Σε περίπτωση καθυστέρησης δήλωσης του παιδιού και σε κάθε περίπτωση οφειλής μηνιαίων κρατήσεων, οι μηνιαίες κρατήσεις που οφείλονται καταβάλλονται στο Ταμείο με βάση τις αποδοχές που δικαιούται ο ενεργός μέτοχος ή μερισματούχος κατά το χρόνο της καταβολής. Εάν το ως άνω ποσό οφειλής κρατήσεων δεν εξοφληθεί εφάπαξ, παρακρατείται εντόκως, σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει τους μήνες της οφειλής, με επιτόκιο εκείνο που ισχύει κάθε φορά για τα χορηγούμενα από το Ταμείο τοκοχρεωλυτικά δάνεια στους μετόχους του.”
Σχόλιο: Δηλαδή δεν συμφέρει πλέον η αναβολή πρώτης εγγραφής του τέκνου, διότι όλες οι προηγούμενες εισφορές θα πληρωθούν ως ποσοστό του βασικού μισθού τη στιγμή της εγγραφής (και όχι της γέννησης του τέκνου), ενώ θεσπίζεται ταυτόχρονα επιτόκιο για καταβολή των οφειλών σε δόσεις.



Β. Επίσης άλλαξε ο αριθμός των δικαιούμενων μεριδίων σε σχέση με την ηλικία λήψης του βοηθήματος, ως εξής:
1. Για εισφορές 18 ετών συμπληρωμένων έως 19 ετών, καταβάλλονται 20 μηνιαία μερίσματα.
2. Για εισφορές 19 ~ 20 ετών, καταβάλλονται 24 μηνιαία μερίσματα.
3. Για εισφορές 20 ~ 21 ετών, καταβάλλονται 28 μηνιαία μερίσματα.
4. Για εισφορές 21 ~ 22 ετών, καταβάλλονται 32 μηνιαία μερίσματα.
5. Για εισφορές 22 ~ 23 ετών, καταβάλλονται 36 μηνιαία μερίσματα.
6. Για εισφορές 23 ~ 24 ετών, καταβάλλονται 40 μηνιαία μερίσματα.
7. Για εισφορές 24 ~ 25 ετών, καταβάλλονται 45 μηνιαία μερίσματα.
8. Για εισφορές 25 ετών συμπληρωμένων καταβάλλονται 60 μηνιαία μερίσματα.
Σχόλιο: Ουσιαστικά δεν συμφέρει οικονομικά η υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο για πρόωρη λήψη του βοηθήματος.

Γ. Τέλος η ασφάλιση των τέκνων στο ΒΟΕΑ είναι υποχρεωτική, εκτός από τα τέκνα με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, καθώς και τα νομιμοποιηθέντα ή θετά παιδιά των οποίων η ηλικία υπερβαίνει το πέμπτο έτος κατά την ημερομηνία αναγνώρισης ή υιοθεσίας τους.

Πηγήwww.onalert.gr/

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    Συμφέρει τέκνα τα οποια σπουδάζουν και εχουν οικονομική ανάγκη καθώς πριν η κλίμακα δεν επέτρεπε την υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή τώρα τα παιδιά μας θα πάρουν λιγότερα?? Τι συμφέρει να κάνουμε? Μήπως έπρεπε να τα είχαμε σηκώσει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή