23 Απριλίου 2016

Σύστημα ελέγχου EPΟPSIS σχεδιασμένο από στελέχη του ΠΝ!

Το πόσο είναι ικανό το ΠΝ επιχειρησιακά το αποδεικνύει συχνά πυκνά σε νατοϊκές ασκήσεις. 
Το πόσο, όμως, είναι επίσης ικανό στη σχεδίαση συστημάτων με κόστος κλάσμα του κόστους που έχουν αντίστοιχα συστήματα στη διεθνή αγορά το απέδειξαν τρία στελέχη του ΠΝ.

Πρόκειται για το σύστημα EPOPSIS, το οποίο εκτελεί την επιτήρηση των παραμέτρων λειτουργίας όλων των υποσυστημάτων του πλοίου στο οποίο είναι τοποθετημέ­νο. 
Μέσω αυτής, το πλήρωμα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει την απόδοση και τη λειτουργία των επιμέρους υποσυστημάτων του σκάφους και να παρεμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή παρουσιαστεί πρόβλημα από το Κέν­τρο Ελέγχου. 


Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθη­σης και ελέγχου των υποσυστημάτων του πλοίου, όπως το προωστικό σκεύος, οι γεννήτριες του πλοίου, τα βοηθητικά υποσυστήματα κ.λπ., μεταφέροντας πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία, την πίεση των υποσυστημάτων του πλοίου και τα ηλεκτρολογικά δεδομένα για πλειάδα υποσυστημάτων του.

Το EPOPSIS εγκαταστάθηκε και δοκιμάστηκε σε μια κανονιοφόρο κλάσης «Πολεμιστής»  με απόλυτη επιτυχία και έκτοτε χρησιμοποιείται από το πλήρωμα του σκάφους χωρίς προβλήματα. Συνολικά απαιτήθηκαν έξι μήνες για τη σχεδίαση του συστήματος, την ανάπτυξη, την κατασκευή, την εγκατάσταση και τη δοκιμή του επί του σκάφους. 

Υπεύθυνοι για τη σχεδίασή του είναι ένας αξιωματικός του ΠΝ με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, σε συνεργασία με δύο μέλη του πληρώματος της κανονιοφόρου όπου τοποθετήθηκε. Το κόστος ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, τη στιγμή που αν το ΠΝ προχωρούσε σε παραγγελία από κάποιον οίκο του εξωτερικού, θα κόστιζε 1 εκατ. ευρώ.

Πηγήforapartida-forapartida.blogspot.gr/
           ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-23/04/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου