23 Ιανουαρίου 2016

Μέλη του Ολλανδικού πληρώματος της Φ/Γ Ναβαρίνο (πρώην HNLMS 'Kinsbergen' ) ταξίδεψαν στην Ελλάδα και επισκέφθηκαν στον Ν.Σ. το πλοίο που υπηρέτησαν. (Φωτογραφίες)

Τρία πρώην μέλη του πληρώματος της   φρεγάτας S-class  HNLMS  Kinsbergen επισκέφθηκαν  το πλοίο στο οποίο υπηρέτησαν στην χώρα τους και ανήκει πλέον στο  Πολεμικό Ναυτικό ως Φ/Γ Ναβαρίνο από το 1995.  
Η Φρεγάτα  Kinsbergen παραδόθηκε στις 24 Απριλίου του 1980 στο Ολλανδικό Ναυτικό και την 1η Μάρτη 1995 στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το όνομα Φ/Γ Ναβαρίνο.  

Η Van Kinsbergen ήταν η πέμπτη φρεγάτα υπό Ελληνική σημαία (ακολούθησαν άλλες πέντε) . Με την αποχώρηση του Bloys Treslong (Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) από  το Den Helder  το 2003, έφτασε στο τέλος της η εποχή των φρεγατών S στο Ολλανδικό Ναυτικό. 

Παρόλα αυτά όμως οι αναμνήσεις είναι ζωντανές και στο Ολλανδικό Ναυτικό νοσταλγούν τις Φρεγάτες S-class αν και έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τότε που έφυγε και η τελευταία από τον Ναύσταθμο του Den Helder.
 Η ιδέα των μελών του Ολλανδικού πληρώματος για μια επίσκεψη στο πλοίο που υπηρέτησαν συζητιόταν συχνά στις μεταξύ τους επετειακές συγκεντρώσεις,  αλλά η απόσταση ήταν μεγάλη και δεν ήταν κάτι εύκολο. 
Πολλοί ήταν αυτοί που ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και εκδήλωσαν επιθυμία συμμετοχής αλλά  τρία ήταν τα  μέλη του πληρώματος που κατάφεραν τελικά να το πραγματοποιήσουν και να φέρουν εις πέρας την ιδέα τους ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. 





Αρχικά ήρθαν σε επαφή με το ΓΕΝ και ακολούθως με τον Κυβερνήτη της Φ/Γ Ναβαρίνο Αντιπλοίαρχο Χρήστο Ελευσινιώτη ΠΝ και τον Ύπαρχο του πλοίου Αθανάσιο Δρίβα ΠΝ,  οι οποίοι όχι μόνο ήταν θετικοί στην επιθυμία τους αλλά προέβηκαν  και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση τους κατά την επίσκεψη τους στην Ελλάδα και στον Ναύσταθμο.

Το ταξίδι ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015  από το αεροδρόμιο Charleroi των Βρυξελλών προς την Αθήνα.  Το επόμενο πρωί (19/11/15) το ραντεβού είχε καθοριστεί στις  09:00 στην κεντρική πύλη του Ν.Σ. από όπου με συνοδεία Αξιωματικού κατευθύνθηκαν στην  Φ/Γ Ναβαρίνο. Το  καλωσόρισμα ήταν πολύ θερμό από τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Φρεγάτας. Ακολούθησε ολοκληρωμένη ξενάγηση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του πλοίου (δωμάτια, καρέ, μηχανοστάσια, κέντρα ελέγχου, γέφυρα, καταστρώματα κλπ).

Βρήκαν το πλοίο σε πολύ καλή κατάσταση παρά τα σχεδόν 30 χρόνια που έχουν περάσει από τότε που το υπηρετούσαν.  Φωτογραφικό υλικό  τους επιτράπηκε να πάρουν  μόνο στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου,  από όπου και τους κέντρισαν την προσοχή και οι υπόλοιπες Φρεγάτες που ήταν δεμένες στον Ναύσταθμο εκείνη την μέρα, τόσο οι  S-class όσο και η γερμανικής προέλευσης κλάσης  ΜΕΚΟ . 
Τους παραδόθηκε ως αναμνηστικό ο θυρεός του πλοίου ενώ από πλευράς τους, δώρισαν στον κυβερνήτη και στο πλήρωμα του πλοίου ένα πίνακα (από καμβά) που απεικονιζόταν η φρεγάτα Ναβαρίνο  όταν ήταν εν δυνάμει μονάδα του Ολλανδικού Ναυτικού (ως HNLMS Kinsbergen).




Το απόγευμα της ίδιας μέρας θέλησαν να επισκεφτούν και  το θωρηκτό Αβέρωφ, το θρυλικό πλοίο μουσείο του Πολεμικού Ναυτικόυ, που βρίσκεται στο περιοχή του Φλοίσβου, αλλά που δυστυχώς δεν κατέστει δυνατό.

Στις  20 Νοεμβρίου 2015 αποχαιρέτησαν την ηλιόλουστη Αθήνα με  22C για να επιστρέψουν στις βροχερές Βρυξέλλες. 

Όπως και οι ίδιοι δήλωσαν, ήταν συνολικά μια πολύ ωραία εμπειρία και ευχαρίστησαν για την φιλοξενία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό  "που είναι περήφανο για τις παλαιές  Ολλανδικές φρεγάτες κλάσης S ". 

Μετάφραση/Προσαρμογή ανάρτησης  'Το Καρέ'
Φωτογραφίες: ιδιωτική συλλογή του κ. Teun van Wijk
Πηγήmarineschepen.nl/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου