15 Ιουλίου 2015

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΡΕΓΑΤΩΝ του defencenews.gr – Νέες προκλήσεις απέναντι σε δεδομένη απειλή.

Η συνεχής παρουσία των ναυτικών μονάδων της Διοίκησης Φρεγατών του ΠΝ (ΔΦΓ)  στις ελληνικές θάλασσες, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, αποτελεί εγγύηση διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και προβολή της Ελληνικής σημαίας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Εν πολλοίς δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι τα σύγχρονα «ξύλινα τείχη» αποτελούν καθοριστικό παράγοντα διατήρησης κυριαρχίας. Ειδικά για μια χώρα με εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα όπως η Ελλάδα, θα ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ χωρίς ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, να αντιμετωπιστεί η διαρκής απειλή επέκτασης της Τουρκίας, η οποία έχει τη μόνιμη θεώρηση ότι το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μια «λίμνη ειρήνης» (βλέπε πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου).


Αποστολή

Η αποστολή της Διοικήσεως Φρεγατών είναι να ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των εντολών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου Στόλου, για την οργάνωση, διοίκηση, επιχειρησιακή εκπαίδευση, παρακολούθηση της συντηρήσεως και γενικά την ετοιμότητα και προετοιμασία για πόλεμο των πλοίων, με σκοπό την συμβολή στην εκπλήρωση της αποστολής ή των έργων που ανατέθηκαν στον Αρχηγό Στόλου, όπως επίσης και την διατήρηση ετοιμότητας για ανάληψη επιχειρησιακών έργων εν πλω.

Για επιχειρησιακούς λόγους αλλά και για λόγους διοικητικής ευελιξίας και εκπαιδεύσεως, τα Πλοία της Διοικήσεως χωρίζονται σε δύο Μοίρες Φρεγατών (ΜΦ/Γ 1,2), στις οποίες ανήκουν από 7 και 6 Φρεγάτες αντίστοιχα, διοικούμενες από δύο Διοικητές Μοιρών Φρεγατών (ΔΜΦ/Γ 1,2), Μάχιμοι Αξιωματικοί βαθμού Πλοιάρχου.

Ο Διοικητής Φρεγατών και οι Διοικητές Μοιρών Φρεγατών, προβλέπεται να αναλάβουν Επιχειρησιακά έργα εν πλω, διοικώντας Πολεμικά Πλοία και άλλων Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου (π.χ. Πυραυλακάτους, Αρματαγωγά, Αερόστρομνα, Αντιναρκικά Πλοία κ.λ.π.), ως Διοικητές Μικτών Ομάδων Κρούσεως.  

Επίσης προβλέπεται να αναλάβουν επιχειρησιακά καθήκοντα ως Διοικητές της Ομάδος Κρούσεως Ταχείας Αντιδράσεως (ΔΥΝΑΜΗ 'Δ'), διοικώντας και μονάδες των άλλων Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας  εδώ


Πηγή: www.defencenews.gr/   Του Απόλλων Γ. Λεονταρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου