30 Ιουνίου 2015

ΔΥΚ – Νέα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου. (Άρθρο του Απ. Γ. Λεονταρίτη)

Η ΔΥΚ μια μονάδα - σύμβολο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις , παραμένει πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για επιχειρήσεις σε όλα τα σημεία της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας. Στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Ελλάδα το δυναμικό της ενισχύθηκε με δύο πολύτιμα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου που εντάχτηκαν επίσημα χθές στον στολίσκο των ΣΑΠ και αναμένεται να προσφέρουν σημαντική αναβάθμιση ικανοτήτων στους Έλληνες βατραχανθρώπους.

Χωρίς αμφιβολία η φήμη που έχουν κερδίσει οι Έλληνες βατραχάνθρωποι δεν είναι τυχαία και στηρίζεται ακριβώς στα αυστηρά κριτήρια επιλογής του προσωπικού που προέρχεται πλέον αποκλειστικά από μόνιμα στελέχη Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού.


Όσον αφορά το πλαίσιο εκτέλεσης επιχειρήσεων ανορθόδοξου πολέμου, το προσωπικό της ΔΥΚ δύναται να εκτελέσει αποστολές με χαρακτήρα Άμεσης Δράσης (Direct Action) και Αμφίβιες Επιχειρήσεις Κρούσης. Πρόκειται δηλαδή για επιθετικές αποστολές μικρής συνήθως διάρκειας που έχουν σαν σκοπό την προσβολή παράκτιων στόχων με μεγάλη στρατηγική σημασία ή την διευκόλυνση μιας αμφίβιας αποβατικής ενέργειας.

Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Οι επιχειρήσεις αυτές υλοποιούνται με τη χρήση των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) προκειμένου να εκτελέσουν τόσο τη φάση της διείσδυσης στο στόχο, όσο και τη διαφυγή τους στα σημεία περισυλλογής από φίλιες δυνάμεις.

Οι σχεδιαστικές προδιαγραφές των ΣΑΠ επιτρέπουν την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων που εξασφαλίζουν μικρούς χρόνους αντίδρασης και μετάβασης στην περιοχή του στόχου, σε συνδυασμό με υψηλή επιβιωσημότητα ενώ είναι εξοπλισμένα με πυροβόλα Browning των 12,7mm (0,50in), πολυβόλα Μ-60 των 7,62mm και εκτοξευτές βομβίδων των 40mm.

Χάρις τον οπλισμό αυτό τα πληρώματα των ΣΑΠ μπορούν να εκτοξεύσουν έναν τρομακτικό όγκο πυρός προς την εχθρική ακτή, προκειμένου να προσφέρει κάλυψη σε τμήμα βατραχανθρώπων που εκτελεί απαγκίστρωση υπό πυρά του αντιπάλου!

Σημειώνεται ότι η διαδικασία των βολών γίνεται σε συνθήκες κυματισμού που επηρεάζει τη σκόπευση και απαιτεί επίπονη επιχειρησιακή εκπαίδευση, ώστε τα πληρώματα των ΣΑΠ να είναι σε θέση να πετύχουν υψηλά ποσοστά ακρίβειας στις βολές τους.

Προβλήματα πολυτυπίας

Είναι γεγονός ότι η ΔΥΚ - παρά την προφανή επιχειρησιακή αξία της - δεν είχε την πολυτέλεια προ κρίσης να εφοδιαστεί με σκάφη που έχουν προδιαγραφές για εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Συνεπώς συνεχίζει να βασίζει τις ικανότητες της σε έναν ετερόκλητο στόλο σκαφών (ΣΑΠ), ο οποίος έχει διαφορετικές προδιαγραφές και δυνατότητες με αποτέλεσμα να είναι τεράστια η πρόκληση της τεχνικής τους υποστήριξης.

Τα διαθέσιμα ΣΑΠ, έχουν αποκτηθεί μέσω δωρεάς ιδιωτών, κάτι που ασφαλώς καταδεικνύει την αδιαφορία για την ενίσχυση της ΔΥΚ σε μια κρίσιμη κατηγορία μέσων, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί για παραπάνω από 10 χρόνια η απαίτηση ανανέωσης του εξοπλισμού  σε μέσα διείσδυσης με εξειδικευμένα σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και υποβρύχια οχήματα Swimmer Delivery Vehicles (SDV)!

Δυστυχώς η φημολογούμενη απόκτηση πλεονασματικών σκαφών Mark V από το αμερικανικό Ναυτικό δεν υλοποιήθηκε αν και τα σκάφη αυτά ήταν περισσότερο προσανατολισμένα για επιχειρήσεις σε παράκτιες περιοχές παρά σε ανοιχτή θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η ύπαρξη δυνατότητας μεταφοράς μεγάλου αριθμού προσωπικού εσωτερικά προκειμένου να είναι προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με ισχυρό οπλισμό με τουλάχιστον ένα πυροβόλο διαμετρήματος 20mm επί σταθεροποιούμενου πυργίσκου για αυξημένη ευστοχία με κυματισμό και ισχύ πυρός.

Η χθεσινή ένταξη των νέων δύο ΣΑΠ, ενός ταχύπλοου σκάφος τύπου RHIB, δωρεά της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Πολεμικό Ναυτικό και ενός πρωτότυπου ταχυπλόου σκάφους, «ΩΚΥΑΛΟΣ», από Ελληνικές εταιρείες ( με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα)  καλύπτουν σε πολλά σημεία  τις απαιτήσεις διεξαγωγής των ειδικών επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΥΚ.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ προσθήκες που έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία για το ΠΝ αλλά και ολόκληρη τη χώρα που βρίσκεται περισσότερο από ποτέ εκτεθειμένη απέναντι σε οικονομικές απειλές αλλά και στις πάγιες τουρκικές επεκτατικές βλέψεις για τα νησιά του Αν. Αιγαίου. 

Πηγήwww.defencenews.gr/ Του  Απ. Γ. Λεονταρίτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου