23 Μαρτίου 2015

ENSTOLOI.NET: Παρακράτηση αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού.

Πρόσφατα υπήρξαν αρκετά σχόλια συναδέλφων αποστράτων, οι οποίοι στη σύνταξη Μαρτίου και Απριλίου είχαν αναδρομική παρακράτηση ενός σημαντικού ποσού (της τάξης των εκατοντάδων ευρώ) από τη σύνταξη.

Το παράξενο είναι ότι αυτή η αναδρομική κράτηση αφορά μόνο... μία μικρή μειοψηφία αποστράτων.

Προσπαθώντας να κατανοήσω το λόγο (και αφού οι πρώτες ερμηνείες αποδείχθηκαν λανθασμένες) πρόσεξα ότι όλοι όσοι είχαν αναδρομική κράτηση είχαν ένα και μοναδικό κοινό στοιχείο – δεν είχαν λάβει τρίμηνες αποδοχές! Όταν κάποιος λαμβάνει τρίμηνες αποδοχές, από τις αποδοχές των 3 μηνών αφαιρείται ο μισθός που ήδη έλαβε και αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα μετά τη διαγραφή.


Εάν όμως κάποιος δεν έχει λάβει τρίμηνες αποδοχές, θα πρέπει να επιστρέψει τον τελευταίο μισθό που έλαβε ως εν ενεργεία και αφορούσε το χρονικό διάστημα μετά τη διαγραφή (διότι ως γνωστόν προπληρωνόμαστε).

Παράδειγμα: Όταν κάποιος διαγράφεται στις 10 του μηνός, έχει ήδη λάβει τις αποδοχές εν ενεργεία για τις υπόλοιπες 20 ημέρες του μήνα, διότι προπληρώθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Η σύνταξη αρχίζει να υπολογίζεται από τις 10 του μήνα, άρα για το χρονικό διάστημα των 20 ημερών μετά τη διαγραφή έχει πληρωθεί 2 φορές (ως εν ενεργεία και ως συνταξιούχος).
Η επιστροφή αυτών των χρημάτων δεν μπορεί να γίνει προς το ΥΕΘΑ διότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλέον πολίτης, οπότε το ποσό παρακρατείται από το ΓΛΚ ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές ενέργειας» (ΑΧΡ.ΚΑΤΑΒΛ.ΠΡΟΚΑΤ.ΣΥΝΤ/ΑΠΟΔΟΧ.ΕΝΕΡΓ.).

Όσοι έχουν αυτή την κράτηση μπορούν να υπολογίσουν το ακριβές ποσό με βάση τις αποδοχές που λάμβαναν κατά τη διαγραφή τους, επί τις ημέρες από τη διαγραφή μέχρι το τέλος του μήνα (πχ. για το ανωτέρω παράδειγμα 1.800 € x 20 / 30).

Η ανωτέρω διαδικασία προβλεπόταν ήδη στον ΚΠΣΣ και τροποποιήθηκε με το άρθρο 3.7.β του Ν. 4151/13:

«β. Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 60 του Π.Δ. 169/2007 αντικαθίστανται ως εξής:
5. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος ή ο στρατιωτικός, που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, έχει εισπράξει όταν ήταν στην ενέργεια αποδοχές που δεν δικαιούται, τα ποσά που καταβλήθηκαν χωρίς να οφείλονται παρακρατούνται συμψηφιστικά από τα αναδρομικά της σύνταξής του ή της σύνταξης των μελών της οικογένειάς του σε περίπτωση μεταβίβασης της σύνταξης σε αυτά. Τυχόν εναπομείναν οφειλόμενο ποσό παρακρατείται από τη σύνταξή του ή τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του, σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις, η καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/4 της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης.»

Ενημέρωση 18/3: Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από συνάδελφο: http://enstoloi.net/stratos/comment-page-44/#comment-15158 το θέμα προέκυψε μόνο για απόστρατους Σ.Ξ. που δεν είχαν λάβει τρίμηνες αποδοχές, καθώς το ΚΤΣ έστειλε κατά λάθος στο ΓΛΚ τις σχετικές βεβαιώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ώστε να γίνει η παρακράτηση του τελευταίου μισθού (για δεύτερη φορά), ενώ τα ποσά αυτά είχαν ήδη παρακρατηθεί από το εφάπαξ των ενδιαφερομένων και είχαν αποδοθεί στο δημόσιο!

Πηγή: staratalogia.blogspot.gr/
            enstoloi.net – Αχιλλέας Καρασαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου