23 Φεβρουαρίου 2015

Το Άρθρο 4 του Συντάγματος για είσοδο στις Στρατιωτικές Σχολές. Τελικά, ποιος θα προστατεύσει την πατρίδα;

• Ο Ευ. Βενιζέλος, ως υπουργός Άμυνας, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου:

- Καθιέρωσε, διά νόμου του υπουργείου Παιδείας, ότι κριτήριο για την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές αποτελεί η ελληνική ιθαγένεια και όχι... η ελληνική καταγωγή, που ίσχυε μέχρι τότε.

- Το γεγονός προβλημάτισε πολλούς, κυρίως αξιωματικούς ε.α., οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

- Οι δικαστές, πλην δύο, αποφάνθηκαν ότι δεν επιτρέπεται διάκριση λόγω καταγωγής. Είναι αντίθετη με το άρθρο 4 του Συντάγματος.


• Οι δύο διαφωνούντες εξέφρασαν την άποψη ότι οι ΕΔ πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στελέχη με ελληνική καταγωγή γιατί αποτελούν βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περιόδους κρίσεως, κατά τις οποίες απαιτούνται συνοχή και υψηλό ηθικό.

• Πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ, υπουργός Παιδείας και δικαστές, σοσιαλιστές ή σοσιαλίζοντες, δεν αντελήφθησαν ότι τέτοιες διατάξεις για τις στρατιωτικές σχολές μπορεί να ισχύουν για Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο κ.λπ. Αλλά εδώ και ενταύθα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.

• Δεν υπάρχει θέμα συνείδησης για το δίλημμα στο οποίο θα βρεθεί ένας ανθυποσμηναγός αλβανικής καταγωγής, αν, π.χ., αρχίσουν εχθροπραξίες μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας; Τι θα κάνει; Προβληματίζει καθόλου τους δικαστές το ερώτημα αυτό;

Πηγή:  staratalogia.blogspot.gr/
            ΠΑΡΟΝ 22/02/2015 – Σ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου