
Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στη διαχείριση προκλήσεων εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο την περίοδο που άσκησε τα καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ (Δεκ. 1993-Φεβρ. 1996). Παρουσιάζει και αναλύει την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο.
Ο συγγραφέας περιγράφει και τοποθετείται απέναντι σε καταστάσεις και συμπεριφορές, προχωράει σε σχόλια και καταλήγει σε εκτιμήσεις. Προσφέρει στον αναγνώστη και στον ιστορικό στοιχεία, προκειμένου να αξιολογηθεί ο χειρισμός των προκλήσεων εθνικής ασφάλειας, κυριαρχίας. Τέλος ο αναγνώστης/ιστορικός θα διευκολυνθεί να ανιχνεύσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
>Πόσο έτοιμη, πολιτικά και στρατιωτικά, ήταν η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις;
>Πώς λειτούργησε το πολιτικό σύστημα στη δόμηση και λειτουργία του αμυντικού συστήματος;
>Πώς ήταν οι πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις;
>Ποια είναι τα όρια της εξωτερικής αλληλεγγύης (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) στην υποστήριξη των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;
>Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ σε περιόδους έντασης και κρίσης; Προσφέρεται πορεία ασφαλούς εθνικού πλου;
>Το βιβλίο κλείνει με το Επίμετρο στο οποίο ο συγγραφέας καταθέτει την προσωπική του εκτίμηση για τα εσόμενα (επερχόμενα) στην Ελλάδα και το άμεσο γεωπολιτικό της περιβάλλον.
Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου στη διεύθυνση: http://wp.me/p3OlPy-Pj
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου