18 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι είναι οι 8 απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού που κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Πάνω από 50 είναι τελικά οι απόστρατοι προερχόμενοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Οκτώ από αυτούς προέρχονται  από το Πολεμικό Ναυτικό.  Οι 4  με την Νέα Δημοκρατία, 2 με την Χ.Α. και από ένας με το ΚΚΕ και τους ΑΝ.ΕΛ. 


Το Καρέ σας τους παρουσιάζει αναλυτικά: 


Με τη Νέα Δημοκρατία:

Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος ε.α Γρηγόρης Δεμέστιχας κατέλαβε την πέμπτη τιμητική θέση σε αυτό. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940, εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων  και αποφοίτησε από αυτήν το 1960. Ως Ανθυποπλοίαρχος υπηρέτησε  στην Κύπρο  το 1965-1966, διετέλεσε  κυβερνήτης τορπιλακάτου ανατολικής προελεύσεως, που είχε αποκτήσει τότε η Κύπρος και είχε επανδρωθεί μυστικώς με Έλληνες  αξιωματικούς απόφοιτους της ΣΝΔ. Ως Πλωτάρχης συμμετείχε του Κινήματος του Ναυτικού του Μαΐου 1973 λόγω του οποίου συνελήφθη, φυλακίσθηκε και αποτάχθηκε. Μετά τη μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974, επανήλθε στο ΠΝ. Ως ανώτερος και ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε κυβερνήτης πλοίου, Διοικητής Μοιρών Πλοίων, Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, Διοικητής Διοικήσεως Αντιτορπιλικών, Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, Υπαρχηγός ΓΕΝ και ως Αντιναύαρχος επί διετία Αρχηγός Στόλου. Από την υψηλή αυτή του θέση, τον Δεκέμβριο του 1993, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, λόγω της – τότε – επαναφοράς αποστράτων στο στράτευμα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (ΥΕΘΑ ο Γεράσιμος Αρσένης).
Πέραν των επαγγελματικών πτυχίων είναι κάτοχος του πτυχίου Shipping Law and Practice of London School of Economics και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών.Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΛΕΣΜΕ και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) του Υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2004-2009.  (Πηγή : www.kalpes15.gr/ ). 

Στην Κέρκυρα ο Αρχιπλοίαρχος ε.α Στέφανος Γκίκας, εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1977 από όπου και αποφοίτησε το 1981. Διετέλεσε Κυβερνήτης στην Πυραυλάκατο "ΑΝΝΙΝΟΣ", 1995-1996, συμμετέχοντας σε πληθώρα αποστολών υψηλής εθνικής σημαντικότητας (εποχή της κρίσης στα ΙΜΙΑ). Την περίοδο 2000-2003 επελέγη από το Υπ. Εθνικής Άμυνας να υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Από την θέση του Εθνικού Εκπροσώπου σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας διαπραγματεύτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία πολλές υποθέσεις κυρίαρχου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το πλέγμα σχέσεων ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση της τουρκικής στάσης.  Από τον Ιούλιο του 2003 έως το 2004 διετέλεσε Κυβερνήτης της Φρεγάτας "ΣΑΛΑΜΙΣ". Έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται στον βαθμό του.Υπήρξε στενός συνεργάτης και υπεύθυνος επικοινωνίας δυο Υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όντας Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ την τριετία 2004-2007.   Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Master of Science in Electrical Engineering) από το Πανεπιστήμιο Monterey των ΗΠΑ όπου φοίτησε με υποτροφία την περίοδο 1988-1990 καθώς επίσης Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Στρατηγικές & Αμυντικές Σπουδές (ΣΕΕΘΑ, 2005) και  Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική με βαθμό «Άριστα» (ΝΣΠ 1996). Είναι Απόφοιτος του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο San Diego των ΗΠΑ. 
(Πηγή: www.stefanosgikas.gr/). 



Στο νομό Λέσβου ο Αντιναύαρχος ε.α Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1973 και αποφοίτησε το 1977 σαν Σημαιοφόρος. Στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αγάπησε με πάθος, εργάστηκε 37 χρόνια έως το 2010.  

Διετέλεσε ως κυβερνήτης σε 3 πολεμικά πλοία, έγινε Διοικητής της Διοικήσεως Κανονιοφόρων και αφού πέρασε και από άλλες υπηρεσιακές θέσεις με κυριότερη αυτή του Διοικητού Ναυτικής Εκπαιδεύσεως ως Υποναύαρχος, αποστρατεύτηκε το 2010 με το βαθμό του Αντιναυάρχου.
Το  2013 έγινε πρόεδρος του ΕΚΑΒ από όπου παραιτήθηκε προκειμένου να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. (Πηγή: www.limnosfm100.gr/ ). 




Στη Β' Αθηνών ο πλοίαρχος ε.α.  Νίκος Ψαρόπουλος απόφοιτος ΣΜΥΝ, 
υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά ΛΕΩΝ, ΒΕΛΟΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ και στη συνέχεια στο Πολεμικό Νοσοκομείο Κρήτης και Σαλαμίνας. Την δεκαετία του ‘80 υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας των Αρχηγών ΓΕΝ. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Πλοιάρχου υπηρετώντας ως προσωπάρχης (Γ.Ε.) στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι Μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Μέλος του Γραφείου Πρόνοιας Αποστράτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.
Ως Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ (Global Action Now International) λαμβάνει δράση σε πολλές δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Τέλος ως τιμητής των ελληνικών παραδόσεων είναι μέλος και λαμβάνει δράση στους συλλόγους Ένωσης Σπετσιωτών και Ένωσης Κωσταντινουπολιτών. (Πηγή: www.nikospsaropoulos.gr/ )

Με το ΚΚΕ:

Στην Α' Πειραιά ο Υποναύαρχος ε.α. Ιωάννης  Ντουνιαδάκης ο οποίος εισήχθει το 1972 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απ' όπου αποφοίτησε ως Σημαιοφόρος Μάχιμος του Πολεμικού Ναυτικού το 1976. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία επιφανείας ως επιτελής και ως κυβερνήτης, καθώς και σε υπηρεσίες Ξηράς ως επιτελής ή διοικητής ανάλογα με το βαθμό του. Επίσης υπηρέτησε στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Μαδρίτη ως ακόλουθος Άμυνας στην εκεί Ελληνική πρεσβεία. Αποστρατεύτηκε το 2005, ενώ υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ.
Ως απόστρατος δραστηριοποιήθηκε στην Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), αναπτύσσοντας σχέσεις με Συλλόγους, Ενώσεις και Κινήσεις Αποστράτων καθώς και με το φιλειρηνικό κίνημα.  Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με θέματα σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Αιγαίο, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Βαλκάνια, ΝΑΤΟ, ΕΕ καθώς και με προβλήματα προσωπικού εν ενεργεία και αποστράτων. Από την έναρξη της κρίσης δραστηριοποιήθηκε στις προσπάθειες για υποστήριξη των δικαιωμάτων του προσωπικού και των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων.   (Πηγή: www.902.gr/) .
Με τους ΑΝ. ΕΛ. 
Στην Β' Πειραιά ο Πλοίαρχος ε.α. Παναγιώτης Γκιόκας ο οποίος γενήθηκε το 1969 στη Σαλαμίνα, εισήχθει το 1986 στη ΣΝΔ από όπου και αποφοίτησε ως Μάχιμος Αξιωματικός του Πολέμικού Ναυτικού. 
Είχε πολυετή παρουσία σε μάχιμα πλοία ως αξιωματικός, Ύπαρχος, Κυβερνήτης μέχρι τον Ιούλιο του 2014 όπου μετά από παραίτηση του αποστρατεύτηκε. 

Με τη Χ.Α. 
Στη Β' Αθηνών ο Αντιπλοίαρχος ε.α. Χαρίλαος Μέξας ο οποίος κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό, φοίτησε στη Σχολή Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης  Παλάσκα, στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού όπου έλαβε το Πτυχίο Πιλότου Ελικοπτέρων, μετεκπαιδεύτηκε επιτυχώς στη Σχολή Αεροπορίας Ναυτικού και απέκτησε Πτυχίο Χειριστού (Pilot) Ελικοπτέρων. Επίσης μετεκπαιδεύτηκε σε σχολεία στην ΗΠΑ, Ιταλία και Σουηδία (SAS). Αποφοίτησε από την Σχολή Ασφάλειας Πτήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, τη Σχολή Θαλάσσιας Διαβίωσης και Διαφυγής Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού Ιταλίας. Έχει συμμετάσχει ως Συγκυβερνήτης και Κυβερνήτης Ελικοπτέρων με Φρεγάτες του Στόλου τόσο σε εθνικές όσο και σε διεθνείς αποστολές. Πέρα από το πτητικό έργο ως πιλότος Ε/Π, με εμπειρία χιλιάδων ωρών, έχει διατελέσει σε θέσεις στη Διοίκηση Ελικοπτέρων και σε πολεμικά πλοία όπου καλούνταν να επιχειρήσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, να προσγειώνονται και απογειώνονται από τα πλοία του Στόλου, συχνά νύχτα και με τα στοιχεία της φύσεως  σε πλήρη ένταση. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας συμμετείχε σε αρκετές ειδικές  αποστολές στο εξωτερικό και σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης ενώ κατά την διάρκεια της κρίσεως των Ιμίων συμμετείχε ως πλήρωμα ελικοπτέρου Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ. (Πηγή: www.xryshaygh.com/). 



Στο υπόλοιπο Αττικής ο Πλωτάρχης ε.α. Σωτήρης Βοργιάς εισήχθη  στη Σχολή Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού ως μηχανικός και  ανέπτυξε έντονη δράση στον αθλητισμό, ως αθλητής σε όλα τα αθλήματα με το Πολεμικό Ναυτικό  και ως αρχηγός αποστολή όλων των αθλημάτων στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. 
Από το 1979 υπήρξε Διαιτητής Συνδέσμου  Αθηνών και  το 2000 και Διαιτητής “FIFA”. Αποστρατεύτηκε το 1994. 
(Πηγή: ww.notia-press.gr/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου