29 Δεκεμβρίου 2014

Η πρωτοφανής κινητοποίηση του υπουργείου Άμυνας αποστομώνει την Τουρκία.

Πρωτόγνωρη ήταν η κινητοποίηση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η εμπλοκή που είχε στη διάσωση των επιβατών του πλοίου  «Norman Atlantic». 
Η άμεση διάθεση από τη χώρα μας δεκάδων ιπτάμενων και πλωτών μέσων καθώς και εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο ανταποκρίθηκε με επάρκεια στις πολύ δύσκολες συνθήκες , αποτελεί την ηχηρή απάντηση της χώρας μας στη χρόνια και πάγια επιδίωξη της Τουρκίας στο να της... δοθεί η έρευνα και η διάσωση στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου καθώς υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν διαθέτει τα μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό.
Από το πρώτο λεπτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ,μετά από τη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κινητοποίησε το μηχανισμό των Ενόπλων
Δυνάμεων και τον έθεσε στη διάθεση της Ιταλίας η οποία ανέλαβε τις επιχειρήσεις διάσωσης καθώς το πλοίο είχε περάσει στην περιοχή ευθύνης της Ρώμης. Η φωτιά εκδηλώθηκε στα αμπάρια του «Norman Atlantic» ενώ αυτό έπλεε βορείως των Οθονών και εισέρχονταν στην Αδριατική .

Το σχέδιο που εφαρμόστηκε

Ο υπουργός Νίκος Δένδιας επιμελήθηκε το σχέδιο παροχής μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να δοθεί μία μεγάλη μάχη για τη διάσωση εκατοντάδων συνανθρώπων μας αλλά και του γοήτρου της Ελλάδος. Συγκεκριμένα το σχέδιο που εκττελέσθηκε  για το πλοίο που φλέγονταν ήταν :
  • Από τις 06:45΄ έως τις 08:50΄ π.μ απογειώθηκαν δύο ελικόπτερα S -70 του Πολεμικού Ναυτικού με προορισμό το αεροδρόμιο της Κέρκυρας
  • Ταυτόχρονα σήμανε συναγερμός και σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις 08:32΄π.μ έως τις 09:52΄ π.μ, άλλα τρία ελικόπτερα ΑΒ – 205 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας , προερχόμενα από τον Άραξο, Καλαμάτα και Πρέβεζα (Άκτιο).
  • Δύο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από Λήμνο και Χίο  στάλθηκαν επίσης  στο αεροδρόμιο  της Κέρκυρας.
  • Δύο αεροσκάφη C-130  απογειώθηκαν  από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προς την περιοχή, με αποστολή τον συντονισμό από  αέρα των αεροποροπορικών μέσων που επιχειρούσαν.
  • Αμέσως στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας συστάθηκε Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων στο αεροδρόμιο του νησιού με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.
  • Δύο ελικόπτερα ΝΗ-90 ήταν σε ετοιμότητα στο  Άκτιο καθώς και δύο ελικόπτερα Chinook στο αεροδρόμιο του Αράξου στα οποία επέβαιναν δύο ομάδες Eιδικών Επιχειρήσεων έτοιμες να αναλάμβουν δράση όπου απαιτούνταν.
  • Η φρεγάτα «Ναβαρίνον» διατάχθηκε να πλεύσει στη περιοχή, όπως και η πυραυλάκατος «Δανιόλος» στην οποία βρίσκονταν  μία ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων για να βοηθήσει όπου απαιτούνταν. Ταυτόχρονα διατάχθηκε να σπεύσει στην περιοχή και το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως «Αξιός».
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας βρίσκονταν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα και άλλα δύο Chinook στα Μέγαρα.
Να σημειωθείς ότι την πλήρη ανάπτυξη και δράση των ελληνικών δυνάμεων στις αποστολές διάσωσης, εμπόδισε ο κακός καιρός ο οποίος δεν επέτρεψε όλη μέρα χτες  στα ελικόπτερα που ήταν στην Κέρκυρα να πετάξουν προς το πλοίο που φλέγονταν. Μάλιστα επιχείρησαν αρκετές φορές τα τρία, εν λόγω ελικόπτερα , να βρουν ένα «παράθυρο» στο καιρό και να περάσουν. Σήμερα τα ξημερώματα μετά από αλλεπάλληλες φορές το κατάφεραν. Επίσης στην Ιταλία στάλθηκε και ένα C-130 όπου μετέφερε πλήρωμα για το Super Puma |το οποίο θα αντικαθιστούσε αυτό που όλη μέρα χτες επιχειρούσε.
Όλα ήταν μελετημένα καθώς οι καιρικές συνθήκες και η κούραση των πληρωμάτων στα ελικόπτερα δημιουργούσαν επικίνδυνες καταστάσεις.
Τα ελληνικά πληρώματα των Super Puma και των S-70 αποδείχτηκαν ικανά και ανταποκρίθηκαν επαρκώς. Μάλιστα η φρεγάτα Ναβαρίνο από χτες το πρωί που έφτασε στην ευρύτερη περιοχή λειτούργησε και έως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων με το οργανικό ελικόπτερο που φέρει.
Τέλος το C-130 πήγε στο Μπάρι από το Λέτσε προκειμένου σήμερα το απόγευμα να μεταφέρει τους διασωθέντες που είχαν συγκεντρωθεί στη συγκεκριμένη πόλη της Ιταλίας. Το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας  αναμένεται να προσγειωθεί στις 7.00 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Πηγή: http://newpost.gr/  Γ. Κοκκινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου